Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Ağrılarımızın psikolojik nedenleri


Ağrılarınız psikolojik olabilir mi, vücudumuz bizlere ne sinyaller veriyor?

Sabah uykudan yorgun mu uyanıyorsunuz? Gün içinde kolunuzu kaldıracak haliniz kalmıyor ve çabuk mu yoruluyorsunuz? Birçok doktora gitmenize rağmen çözüm bulamadınız mı? Bu soruları yönelterek, yapılan tetkikler sonucu ağrıya sebep olabilecek bedensel bir rahatsızlığınızın olmadığını söyleyen doktorunuz bunun psikolojik olduğunu mu söyledi?

Evet psikologlara göre, ağrının kaynağı yalnızca fiziksel bir hastalık değil stresli yaşam olaylarıdır. Duygusal sıkıntılar bedenimizi direkt etkiler.Özelikle içinde bulunduğumuz pandemiden dolayı psikolojimiz alt-üst oldu. Günlük ihtiyaçlarımızı karşılamak için bile insanların yoğunluk olarak en az olduğu saatleri kollayarak ve “virüs kapar mıyım?” endişesiyle dolu bir şekilde ayaklarımız geri geri giderek marketlere gider olduk. Yani psikolojimiz iyi değil. Uzmanlara göre yaşadığı sıkıntıları, duygusal kırgınlıkları içine atan, dışarı vuramayan, paylaşım yapamayan kişilerde ağrı bozukluğu daha çok görülür. Bakın vücudumuzda ağrıyan noktalar bize hangi sinyalleri veriyor olabilir? Beraber inceleyelim:

Baş Ağrısı ve Migren: Baş ağrılarını tetikleyen en önemli sebep gün içinde yaşadığımız “stres”. Her şeyi mükemmel yapmaya çalışmak, iş hayatında ve evde yaşadığımız olaylardan kaynaklı stres, baş ağrısına sebep olabilir.

Boyun Ağrısı ve Omuz Ağrısı: Boyun ve omuz ağrılarının nedeni geçmişte yaşadığınız olaylar sonucu sizde kalan duygusal kırgınlıklar veya birilerini affedemiyor oluşunuz olabilir. Günlük baskı ve  stresin devam etmesi ayrıca zor kararlar almak zorunda kalmanın verdiği stres boyun ve omuz ağrısının sebebi olabilir.

Bel Ağrısı: Ofiste masa başı işi, çözülmemiş psikolojik problemler,maddi konularda veya farklı konulardan kaynaklanan gelecek hakkında kaygılarınız, yaşadığınız bir depresyon, anksiyete ve yaşadığınız olaylardan dolayı savunma durumunda kalmak duygusu bel ağrınızın sebepleri olabilir.

Sırt Ağrısı: Duygusal destekten yoksunluk, taktir edilmeme ve sevgi eksikliği gibi duygu eksiklikleri sırt ağrısının nedeni olabilir.

El-Ayak-Dirsek Ağrısı: Kol ağrıları hayatınızdaki olay ve deneyimlere tutunmakta zorlandığınız anlamına gelebilir. Hayatındaki değişimlere, yeni iş ve çevreye adaptasyon zorluğu dirsek ağrılarına neden olabilmektedir.

Kalça Ağrısı: Kalçalarımızdaki ağrı veya gerginlik, büyük bir karar verme endişesi anlamına gelebilir. Hayatın getirdiği değişimlerden korkup kaygılanmak, kararsızlık gibi etmenler kalça ağrısının sebebi olabilir.

Diz Ağrısı: Yenilikçi olamama, tutucu davranış gösterme, kendini yetersiz hissedip kabul görme baskısı diz ağrılarının nedeni olabilir.

Ayak Ağrısı: Uzun bunalım süreçlerinin veya depresyonun sonucu olarak ortaya çıkmış olabilir.

Regl AğrısıAyın bu bilinen zamanı kadınlar için acı verici olabilir. Bununla birlikte, ağrı çok fazlaysa veya durum kronikleşirse, asıl neden kişinin duygusu olabilir. Kadınların yüzleşmek istemediği duyguları varsa veya olumsuz düşüncelere sahipse, bu sorunlar adet sırasında ortaya çıkabilir. Aslında bu koşullar endometriozis veya miyom gibi ciddi hastalıklara neden olabilir. 

Kendinizi ifade edemeyeceğiniz bir ilişki veya durumdaysanız, biraz mesafe duyularınızı ve bedeninizi geri kazanmanızı kolaylaştıracaktır. Meditasyon, yoga, sakin bir yaşam sürmek, kendinizi tanıyıp duygularınızı anlamak iyi olmak için yapılabilecekler arasında sayılabilir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section