Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

3D yazıcı kullanarak inşa edilen evin özellikleri


Hızlı üretilen, dayanıklı ve ucuz evler

Otonom robotik yapı sistemlerini ve 3D yazıcı kullanarak çok kolay bir şekilde ev inşa edebilen SQ4D, ürettiği evlerde oldukça iddialı gözüküyor. Bu yöntemle inşa edilen standart bir evde yapım sürecinin normal inşaatlara göre 3 kat hızlı gerçekleştiği ve maliyetlerde % 70'e varan bir tasarruf sağlandığının söylenmesi oldukça dikkat çekici. Şirket ayrıca basınç dayanımı testine göre evin duvarlarının 6000 psi üzerinde bir basınca dayanabildiğini ve inşaatın tamamlanıncaya kadarki tüm süreçte sadece üç işçinin çalıştığını belirtiyor.

3D yazıcı teknolojisi sınır tanımıyor

Teknolojide meydana gelen akıl almaz gelişmeler sonucunda hayal emekte bile zorlandığımız uygulamaların kısa sürede hayatımıza girdiğine şahit oluyoruz. Ofis ortamlarında görmeye alışık olduğumuz 3D yazıcıların daha büyük boyutlu olanlarının inşaat alanlarına getirilmesiyle artık yazıcı çıktısı olarak içinde yaşanabilir geniş evleri görmeye başladık. https://www.sq4d.com/ sitesinde verilen bilgilere göre bu evlerin avantajları şu şekilde listelenebilir.

Yazıcıyla üretilen evlerin avantajları

  • Bu evlerin inşası sırasında kullanılan ARCS 3D yazıcı çalışırken sadece standart bir saç kurutma makinesi gibi elektrik harcıyor. Bu düşük enerji tüketimi sayesinde maliyetlerde önemli yer tutan enerji harcamalarında önemli bir tasarruf sağlanmış oluyor. 
  • Geri dönüştürülebilir malzeme kullanımı sayesinde normal inşaatlardaki malzeme kullanımına göre çok büyük tasarruf sağlanıyor.
  • Yazıcıda kullanılan hammadde tam gerektiği kadar kullanıldığı için hiç bir şekilde malzeme ve enerji israfı olmuyor.
  • Yaklaşık 140 metrekarelik bir evin inşa edilmesinde 100 litre kadar karbon içerikli akaryakıt tüketiliyor. Bu da çevresel açıdan  minimum karbon salınımı anlamına geliyor.
  • Evlere ait tüm paneller bir fabrikada değil, inşaat alanında raylar üzerine kurulmuş 3D yazıcıda ve yerinde üretiliyor.

Hem enerjiden hem de malzeme ve işçilik ücretlerinden bu kadar tasarruf edilince üretilen evler de, aynı bölgede geleneksel malzemelerle üretilen evlere göre % 50 daha ucuz oluyor. ABD' de 3D yazıcı ile üretilmiş bir ev 300.000 dolara satışa çıkarılırken yanı başındaki emsal evler 600 bin dolardan listelenmeye başlıyor.

Bu kadar ucuz işçilik ve maliyetler karşısında inşaat malzemesi üreten firmaların ve inşaat sektöründe çalışan işçilerin ileride bu durumdan nasıl etkilenecekleri ise merak konusu.

Kaynak : https://www.sq4d.com/projects/

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section