Vaziyet Plânı Nedir?
Parsel içinde bir projenin tüm detayların gösterildiği ölçekli planlardır. Projenin mimarı tarafından çizilen vaziyet planında yapının yeri ve yön durumunun yanı sıra su ve elektrik hatları, yol gibi birçok özellik yer alır.
Vaziyet planı denince her ne kadar akla mimarların çizdiği plan gelse de harita mühendisleri tarafından hazırlanan ve birçok resmi kurumda istenilen vaziyet planı göz ardı edilmemelidir.
Talebe Bağlı İşlemler ile Tescile Konu Harita ve Planların Yapımı ve Kontrolü Genelgesinde (2019-13 sayılı genelge)
Vaziyet planı:
"Parsellerde inşa edilecek yapıların ve eklentilerinin, teknik alt yapıların, yapı ruhsatına esas projeleri ile yerleşim planındaki ölçülerine göre, kontrol noktalarına dayalı biçimde, teknik mevzuata uygun olarak sayısal ve çizgisel şekilde düzenlenen, kat irtifakına veya kat mülkiyetine esas konumlarını gösteren harita ve planı ’’ şeklinde tarif edilir. Belediye, Kadastro ve Tapu müdürlüklerinde ilgili işlemler için İnşaatı yapılacak bir binanın köşe noktalarının yollara ve parsel sınırlarına olan uzaklığın gösterildiği ölçekli, koordinatlı Harita mühendisi imzalı istenilir.
Bağımsız Bölüm Plânı Nedir?
Bağımsız bölüm planı için de; mimari projede sunulan liste beyanı ve plan akla gelir ama Talebe Bağlı İşlemler ile Tescile Konu Harita ve Planların Yapımı ve Kontrolü Genelgesinde (2019-13 sayılı genelge)
Bağımsız bölüm planı:
"Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmasına esas teşkil eden taşınmaz üzerine inşa edilecek yapı ve eklentilerin, bağımsız bölümlerin konumlarını ve numaralarını ruhsatına, projelerine, vaziyet plânındaki ölçülerine ve teknik yöntemine uygun olarak sayısal ve çizgisel şekilde gösteren plân ve projesi‘’ şeklinde tarif edilir ve harita mühendisi imzalı, ilgili belediyesince onaylanmış, parselin koordinatlarını da gösterir biçimde, her kat için, parsel içine oturtulmuş olarak gösterilen bağımsız bölüm planı da tapu müdürlükleri tarafından istenilir.
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz