Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Set yüksekliğine göre Türkiye'nin en büyük 5 barajı


Deriner Barajı

249 metrelik set yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise altıncı yüksek barajıdır. Artvin sınırları içinde Çoruh Nehri üzerinde 1998 yılında inşa edilmeye başlanmış, 24 Şubat 2012 tarihinde hizmete alınmıştır. Çift eğrilikli beton kemerlerden oluşan gövde yapısına sahip tir. 14 yıl süren inşaatı için harcanan toplam para 1,33 milyar dolardır. Üretilen elektrik miktarı ile yaklaşık 405 bin kişinin tüm enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahiptir.


Keban Barajı

Set yüksekliği 210 metre, göl alanı ise 675 km2 dir. Bu yüzey alanıyla ülkemizin en büyük ikinci barajıdır. Elazığ, Erzincan ve Tunceli il sınırları içinde yer alır. Tıpkı Atatürk Barajı gibi Fırat Nehri üzerinde kuruludur. 1965 yılında yapımına başlanmış ve 1974 yılında hizmete alınmıştır. Toplam inşaat maliyeti 5 milyar dolar olan baraj, ülkemize kazandırdığı katma değer ile defalarca kendini amorti etmiş durumdadır.


Atatürk Barajı

Set yüksekliği 169 metre olmasına karşılık 817 km2 lik yüzey alanıyla Türkiye’nin alan olarak en büyük, dünyanın ise beşinci büyük barajıdır. Adıyaman ve Şanlıurfa il sınırları içinde Fırat Nehri üzerinde yer almaktadır. Yapımına 1983 yılında başlanmış, 1992 yılında hizmete alınmıştır. Barajın ülkemize toplam maliyeti 4 milyar dolar kadardır. Türkiye’de üretilen HES kaynaklı enerjinin %20’si bu barajda üretilir.


Karkaya Barajı

Set yüksekliği 150 metre, göl alanı 268 km2 dir. Kurulu elektrik gücü ile Türkiye’nin dördüncü en büyük barajıdır. Diyarbakır ili Çüngüş ilçesi sınırlarında yer alır. Fırat Nehri üzerine kurulmuştur. DSİ tarafından inşa edilmiş, 1987 yılında hizmete alınmıştır.


Hirfanlı Barajı

78 metrelik set yüksekliği ile ülkemizin en büyük 5. barajı ise, Ankara Kırşehir sınırları içerisinde yer alan Hirfanlı Barajı’dır. Hirfanlı barajı, 263 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir ve İç Anadolu bölgesi, Kırşehir ilinde yer almaktadır. 1953-1959 yılları arasında Kızılırmak Nehri üzerine kurulmuştur.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section