Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Tortum Şelalesi dünyanın en büyük üçüncü şelalesi


Tortum Şelalesi'nin önemi

Tortum Şelalesi, 1700’lü yıllarda Tortum Gölü’nün Tev Vadisi’ndeki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşmuştur. 21 metre genişlik ve 48 metre yüksekliğe sahiptir. Bu nedenle dünyanın en yüksek üçüncü şelalesi olmaktadır. Tortum şelalesi, gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerden birisidir. Ülkemizin önemli doğal güzelliklerinden biri olan Tortum Şelalesinin önünde yer alan izleme balkonu, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir. İzleme merdivenlerinin nefes darlığı ve kalp rahatsızlıklarını önlediğine inanılmaktadır.

Tortum Şelalesi nerededir?


Ülkemizin önemli ve nefes kesen doğal güzelliklerinden olan Tortum şelalesi  mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden birisidir. Bu doğa harikası Uzundere ilçesinde, Erzurum ilinin 100 kilometre kuzeyinde, Uzundere ilçesine ise 16 kilometre mesafede olup Tortum Gölünün kuzeyinde yer almaktadır. Bütün bu özellikleri ve doğal güzellikleri ile ülkemizde mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biri olmuştur. Hem yurt dışında hem ülkemizde yıl içinde pek çok turist ağırlayan Tortum Şelalesine o yörenin halkı “Su Dökülen” adını vermiştir. Ayrıca Tortum Şelalesi üzerine elektrik üretimine katkıda bulunulması için hidroelektrik santrali kurulmuştur.

Tortum Şelalesi'ne nasıl gidilir?


Tortum Şelalesi doğal güzelliği ile birçok kişiyi büyülediğinden Tortum Şelalesine Nasıl gidileceği merak edilmektedir. Tortum şelalesine Balıklı Köyü ve Tortum Gölündeki gibi aynı yol üzerinden gidilebilir. Ayrıca Tortum Şelalesine gitmek için Erzurum ilindeki Doğu Semt Garajından Düzenli olarak Uzundere dolmuşları hareket etmektedir. Buradan dolmuşlarla Tortum Şelalesine ulaşmak mümkündür.

Tortum Şelalesi'nin oluşumu

Tortum Şelalesi, 1700’lü yıllarda Balıklı Köyü yakınlarında oluşan heyelan sonrası Kemerlidağ'dan ayrılan büyük heyelan kütlesinin Tortum Çay'ının aktığı Tev Vadisini kapatmasıyla Tortum Çayının önünün kapanması sonucunda oluşmuştur. Toplamda 48 metre yükseklikten dökülmektedir. Şelaleden dökülen suların üst bölümünde su taneciklerinin oluşturduğu gök kuşağı ziyaretçilerine muhteşem bir şölen oluşturur.

Tortum Şelalesi dünyada 3. büyük şelaledir

Tortum şelalesine yöre halkı “Sudökülen” ismini vermiştir. Ayrıca bu alanda piknik alanı ve şelaleyi izlemek için balkonlar bulunmaktadır. Tortum şelalesi dünya üzerindeki şelaleler arasında üçüncü büyük şelaledir. En yüksek şelale Afrika'da Vietorio, ikinci büyük şelale ise Amerika'da bulunan Niagara Şelalesidir.


Tortum şelalesi deviz seviyesinden yaklaşık olarak 1000 metre yüksekliğindedir. 1700 yıllarında Kemerlidağ'dan ayrılan heyelan sonucunda Tortum Çayının aktığı Tev vadisini kapatması sonucunda oluşmuştur. Böylece günümüzde de su sporlarının yapılabileceği bir alan oluşmuştur. Özellikle Mayıs ve Haziran aylarında su miktarındaki azalmalar sayesinde seyrine doyum olmayan farklı bir doğal güzellik oluşur.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section