Bilgigetir.com Arama Motoru

Sümela Manastırı nerededir? Sümela Manastırı hakkında bilgiler

Sümela Manastırı, Rum Ortodoks Manastırıdır. ve Meryem Ana Deresi'nin batı yamaçlarında, Trabzon İli, Maçka İlçesi, Altındere Vadisi içinde, Kara Tepe üzerinde, deniz seviyesinden 1150 m yükseklikte bulunan kompleks bir kilisedir.


Halk arasında "Meryem Ana" olarak bilinir. Deniz seviyesinden yaklaşık 300 metre yükseklikte bulunan bu yapı, şehrin dışındaki ormanlarda, mağaralarda ve deniz kıyısında manastır inşa etme geleneğini sürdürmüştür. Adını Meryem Ana'dan alan manastır, adını "siyah" anlamına gelen "Sumela" kelimesinden alıyor. Adının, tapınağın inşa edildiği Karadağ'dan geldiğine inanılıyor olsa da, Sumela'nın sözleri Meryem'in buradaki temsilinin siyah rengine atfedilebilir.

Sümela Manastırı'nın tarihi

Efsaneye göre manastır, Bizans imparatoru I. Theodosius (375-395) döneminde Atina'dan gelen Barnabas ve Sophranius adlı iki rahip tarafından kurulmuştur. Sümela Manastırı'nın 13. yüzyıldan beri bugünkü haliyle varlığını sürdürdüğü bilinmektedir. 1204 yılında kurulan Trabzon Komnenos Beyliği'nden III. Aleksios (1349-1390) döneminde manastırın önemi artmış ve gelir kararnamelerle getirilmiştir. III. Aleksios'un oğlu Somela, Manuel ve sonraki prenslerin zamanında yeni kararnamelerle zenginleştirildi. 


Sümela Manastırı'nın pek çok bölümü 18. yüzyılda restore edilmiş ve bazı teidler fresklerle süslenmiştir. 19. yüzyılda büyük binaların eklenmesiyle manastır güzel bir görüntüye kavuşmuş ve en zengin ve en parlak dönemi yaşamıştır. Bu dönemde son halini alan manastır, birçok yabancı seyyahın ziyaret ettiği ve kayıtlarına sunulan bir yer haline geldi. 1916-1918 yılları arasında Trabzon'un Rus işgali sırasında manastır ele geçirildi ve 1923'ten sonra tamamen boşaltıldı.

Karadeniz'in doğu kıyılarının Türk hakimiyetine girmesinden sonra Osmanlı padişahları birçok manastırda olduğu gibi Sümela'nın haklarını da korumuş ve onlara bazı ayrıcalıklar vermiştir. Sümela Manastırı'nın pek çok bölümü 18. yüzyılda restore edilmiş ve bazı teidler fresklerle süslenmiştir. 19. yüzyılda büyük binaların eklenmesiyle manastır güzel bir görüntüye kavuşmuş ve en zengin ve en parlak dönemi yaşamıştır. Bu dönemde son halini alan manastır, birçok yabancı seyyahın ziyaret ettiği ve kayıtlarına sunulan bir yer haline geldi. 1916-1918 yılları arasında Trabzon'un Rus işgali sırasında manastır ele geçirildi ve 1923'ten sonra tamamen boşaltıldı.

Manastırın ana birimini oluşturan taş kilise ile yanındaki şapelin iç ve dış duvarları fresklerle süslenmiştir. Taş kilisenin içindeki avluya bakan duvarda III. Aleksios dönemine ait fresklerin varlığı doğrulandı. Şapeldeki freskler 18. yüzyılın başlarına kadar uzanmaktadır ve üç farklı dönemde yapılmış üç katman içermektedir. Sümela Manastırı'ndan zaman zaman kaldırılan ve görünüşü çok kötü olan fresklerde yakalanan ana temalar, İncil'den Hz. İsa'nın ve Meryem Ana'nın hayatının imgeleridir.

Sumela Manastırını Ziyaret Eden Yaz Saatleri: 09. 00-19. 00

Kış Saatleri Sümela Manastırı Ziyareti: 08. 00-16. 00

Tags

Top Post Ad

Below Post Ad