Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Stephen Hawking kimdir? Hayatı, çalışmaları ve eserleri


İngiliz fizikçi, kozmolog, astronom, teorisyen ve yazar profesör. Dr. Stephen Hawking 8 Ocak 1942'de doğdu. 8 yaşındayken Londra'dan 20 mil uzaklıktaki St Albans'a gitti. 11 yaşındayken St Albans Okuluna gitti. Oradan mezun olduktan sonra Oxford Üniversitesi'nde okudu. Babası tıpla ilgilenmesini istese de o matematiği seviyordu. Ancak okulun matematik bölümü yoktu. Bu nedenle fizik okumaya başladı. Üç yıl sonra, doğa bilimleri birincilik ödülünü aldı. Hawking daha sonra kozmoloji okumak için Cambridge'e gitti. 

O zamanlar Oxford'un kozmoloji üzerine bir çalışması yoktu. Doktorasını aldıktan sonra Gonville ve Caius Koleji'nde önce araştırma görevlisi, ardından yardımcı doçent oldu. 1973'te Astronomi Okulu'ndan ayrıldıktan sonra Stephen Hawking, uygulamalı matematik ve teorik fiziğe döndü. 1979'dan sonra, Matematik Bölümü'nde Lucas Matematik Profesörü oldu. Profesörlük, 1663 yılında Üniversite Konseyi üyesi Henry Lucas tarafından kuruldu. İlk olarak Isaac Barrow'a, ardından 1669'da Isaac Newton'a verildi. Hawking, evrenin temel ilkeleri üzerinde çalıştı. Roger Penrose ile birlikte, Einstein'ın genel görelilik teorisinin (uzay ve zaman dahil) Büyük Patlama ile başladığını ve bir kara delikle bittiğini kanıtladı. 

Bu sonuç, kuantum mekaniği ile genel göreliliğin birleştirilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu, yirminci yüzyılın ikinci yarısının en büyük keşiflerinden biridir. Birleşmenin sonucu, kara deliklerin tamamen siyah olmaması, ancak radyasyon yayması ve buharlaşması ve görünmez olmasıdır. Diğer bir sonuç, evrenin bir sonu ve sınırı olmasıdır. Bu, evrenin başlangıcının tamamen bilimsel kurallar çerçevesinde gerçekleştiği anlamına gelir. Stephen Hawking, 1960'ların başında 21 yaşında tedavi edilemez bir amiyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına yakalandı.


Zamanla, motor nöronların % 80'i öldü ve sinir sistemi felç oldu; ancak bu hastalık beynin zihinsel aktivitesini etkilemediği için Hawking sadece tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Ünlü bilim adamı 1985 yılında sesini kaybettiğinden, bilgisayarı aracılığıyla insanlarla iletişim kurabiliyor, bilgisayar koltuğuna oturuyor ve metni sese çevirebiliyordu. Hawking, bilimsel kariyeri ve günlük yaşamında çevresinden ve ailesinden güçlü destek aldı. Ne zaman konuşmak isterse eliyle elektronik cihazı sıkıştırıyor ve ardından sandalyeye bağlı kişisel bilgisayarın ekranında dakikada ortalama 10 kelime listeleyebiliyordu. 

Bu sessiz dâhinin kişisel bilgisayarında yaklaşık 2.600 kelime vardı. Bu nedenle herhangi bir kelime söylemek istediğinde ekrana yazabiliyordu. Sağlıklı bir insanın bir konuşmada kullandığı kelime sayısı yaklaşık 2 bin 500'dür. Bu nedenle Hawking, duygularını rahat bir şekilde ifade edebildi. Ünlü fizikçi son konuşması 25 Kasım'da "Evrenin Kaynağı" temasıyla Vatikan'da yaptı ve Papa Francis ile görüştü. Steven Hawking, 1942'de kuantum fiziği ve kara delikler alanındaki kapsamlı araştırmalarıyla dünya çapında tanınan bir bilim adamıydı. Ünlü Fizikçi 14 Mart 2018 yılında hayata veda etti.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section