Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Sosyal Medya Kullanımının İnsan Yaşamına Olumsuz Etkileri


Günümüzde internet kullanımı çok yüksek seviyelere çıkmıştır. Dünyada 3 milyar insan sosyal medya kullanıcısı olmuş durumda. Tanıdıkların birbirleriyle iletişim içinde olduğu, tanımadığımız insanlarla iletişim kurma imkanı sağlayan bu sosyal medya platformlarının  kişilik özelliklerimize, aile yaşantımıza, arkadaş ilişkilerimize  ve psikolojik yapımıza ne tür etkileri vardır? Bu konuda çok fazla araştırma yapılmış olup sonuçları endişe vericidir. 

1.Stresi artırabilir


Pek çoğumuz günlük hayatta yaşadığımız stresten uzaklaşmak için sosyal medya kullanıyoruz. Sosyal medyadaki durum, fotoğraf vs. paylaşımlarımıza, aklımızda olan ve bizi rahatlatmasını istediğimiz tepkileri görmeyince daha çok strese giriyoruz. Hele tamamen zıt bir tepki görürsek stres katsayımız tavan yapmaya başlıyor. İnsanlar başkalarının stresini paylaşmamak için çoğu zaman takip etmekten vazgeçiyorlar. Dolayısıyla yaptığımız paylaşımlara kayıtsız kalınmasından dolayı daha çok strese girebiliyoruz. Araştırmalar, kadınların erkeklere göre daha fazla " sosyal medya stresi " yaşadığı sonucunu ortaya çıkarmış.

2. Ruh halimizde bozulmalara sebep olabilir


Bu konuda araştırma yapan bir grup Avustralyalı bilim insanı 20 dakikalık bir sosyal medya kullanımı sonucunda olumlu olan ruh halimizin inişe geçtiğini ve bozulmalar yaşandığını tespit etmişlerdir. Kötü hava koşulları, yalnızlık, ilgisizlik gibi etkenler olumsuz paylaşımların sayısını artırıyor. Bu paylaşımlar hem kendimizin hem de muhatap olduğumuz insanların ruhsal yapısını olumsuz olarak etkiliyor.

3. Depresyonu tetikleyici bir  etki gösterebilir


Bazı araştırmalar sosyal medya ile depresyon arasında organik bir ilişki olduğunu gösteriyor olsa da, sosyal medyanın depresyonun daha oluşmadan önce tespit edilmesine yönelik çalışmalar da mevcuttur. Yapılan araştırmalar sosyal medyayı gereğinden fazla kullanan insanların depresyona girme ihtimallerinin sosyal medyayı sınırlı kullanan kişilere oranla 3 kat fazla olduğunu göstermiştir.

4. Anksiyete bozukluğuna yol açabilir.


Konunun uzmanı olan araştırmacıların bu konuda ortaya koydukları sonuçlar hayli endişe verici. Çok sayıda sosyal medya platformu kullanan, çok fazla paylaşım yapan insanlarda, endişe belirtilerinin ortaya çıkması çok daha kolay hale geliyor. Bu oran normal kullanımlara oranla 3 kat daha fazla olabiliyor.

5. Uyku bozukluğuna yol açabilir


İnsan, vücudunun biyolojik yapısı gereği geceleri uyuması gerekir. Akıllı telefonlar il laptoplardan yayılan ışık vücudumuzun uyku düzenini sağlayan melatonin hormonunun salgılanmasını olumsuz etkiler Yani uyku öncesi yatakta geçirilen sosyal medya süresi uyku düzeninizi alt üst edebilir.

6. Sosyal medya bağımlılığı ortaya çıkabilir


Bazı insanlar, sosyal medyada paylaşım yapmayı bırakmanın sigarayı bırakmaktan daha zor olduğunu söylese de henüz bunu kanıtlayacak bilimsel veriler bulunmuyor. Ancak bu konuda çalışma yapılırsa ileride "sosyal medya bağımlılığı" ruh sağlığı uzmanlarınca ele alınan bir kategori haline gelebilir.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section