Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Romanya hakkında genel bilgiler


Romanya, Orta Avrupa 'nın güneydoğu kesiminde yer alan 238.397 km² yüzölçümüne ve 2019 yılı sayımlarına göre 19 milyon 410 bin nüfusa sahip başkenti Bükreş olan bir
ülkedir. 2004 yılında NATO 'ya 2007 yılında ise Avrupa Birliği' ne üye olmuştur. 


Ülkenin, Bulgaristan ve Sırbistan ile olan sınırını Tuna Nehri çizmektedir. Ülkede Tuna ' nın kolları olan pek çok nehir bulunur. Ülkenin güney ve doğu kısımları hariç büyük bölümü dağlık bölgelerdir. Resmi dili Rumence olup, laik sistemi benimsemesinden dolayı resmi dini yoktur. Halkın % 87 gibi büyük bölümü Ortodoks ' tur. Avrupa devletleri arasında en büyük petrol ve doğalgaz rezervine sahip ülkesidir.


Romanya 'da ekonomik durum nasıldır?

Romanya, 1990 yılına kadar çok büyük oranda tarıma dayalı bir ekonomiye sahipti. 1990 yılında yaşanan ekonomik buhranın ardından komünist rejimin yıkılmasıyla serbest piyasa ekonomisine geçmiş ve büyümede çok büyük bir ivme yakalamıştır. Şu anda en büyük ekonomik sıkıntı işsizlik oranlarının diğer AB ülkelerine nazaran daha yüksek olmasıdır. Ülkede yaşayan Çingene azınlığın kimlik kartlarının olmamasından dolayı eğitim, sağlık ulaşım alanlarında ciddi sıkıntılar mevcuttur.


Romanya'da turizm

Romanya, doğal ve tarihi güzellikleri açısından zengin bir ülkedir. Ülke, her mevsim turizm faaliyetlerinin canlı olduğu turizm tesislerine sahiptir. Zengin ormanları, yüksek dağları, tarihi şatoları, kültürel yapılarını korumuş güler yüzlü ve misafirperver insanlarıyla Romanya tam bir doğa, tarih ve kültür turizmi cennetidir.

Romanya 'nın zengin mutfağı

Romanya mutfağı farklı kültürlerden etkilenmiş olsa da kendi özgün yapısıyla oldukça zengindir. Etkilendiği kültürler arasında Türk, Alman ve Macar mutfakları sayılabilir. Romanya 'da sebzeden daha çok et ağırlıklı bir yemek çeşitliliği hakimdir. Restoranda yemekten önce masanıza domates, peynir, salam gibi atıştırmalıklar gelir. Rumen kültüründe atıştırmalıklar önemli yer tutar. Öne çıkan bazı yemeklerini şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Ciorbă de Perisoare : Bir tür köfteli çorba çeşidi
  • Ciorbă tărăneăscă : Pirinç toplarından ve ekşi krema kullanılarak yapılan sebzeli bir çorba türüdür. Köylü domuz çorbası olarak isimlendirilir. İsminden dolayı dikkatli olmakta fayda var.
  • Tavuk sakatatlarından yapılan et çorbaları ve her tür balıktan yapılan balık çorbaları
  • Parjoale : Garnitürlerle bezenmiş aşırı baharatlı bir börek türü. Romanya 'nın en tanınan yemeklerinden birisi.
  • Nisteru la gratar : Izgarada pişirilerek hazırlanmış Mersin Balığı yemeğidir.
  • Mamaliga : Mısır unundan yapılan ve püre halinde yenen ve aynı zamanda ülkenin temel gıdalarından olan bir yemektir.


Romanya 'nın diğer yönleri

Romanya Avrupa 'da müzik festivallerinin en yoğun olarak düzenlediği ülkelerden biridir. Yaz aylarında tarihi şatolar içinde büyülü müzik festivalleri düzenlenir. Kış mevsiminde kayak, baharda ve yaz aylarında tarih ve doğa gezileri mutlaka yapılması gereken faaliyetlerdir. Ancak, ülkemizden Romanya 'ya gitmek isteyenler için vize alabilmek çok zordur. İstanbul - Bükreş arasında düzenli uçak seferleri yapılmakta olup ayrıca, TCDD tarafından düzenlenen tren seferleri ile Bükreş'e ulaşma imkanı vardır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak Bükreş 'te bir büyükelçiliğimiz ve Köstence 'de bir başkonsolosluğumuz bulunmaktadır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section