Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Phaselis Antik Kenti nerededir? Phaselis Antik Kenti'nin tarihçesi

Phaselis İ.Ö. VII. yüzyılda Rodos'lular tarafından kurulmuştur. Uzun yıllar Likya'nın doğu kıyısının en önemli liman özelliğini koruyan kentin Kuzey Limanı, Savaş Limanı veya Korunmuş Liman ve Güney Limanı olmak üzere 3 limanı vardır. Bunlardan en önemlisi güneydekidir. Limanları, agoraları ve şehir sikkeleri üzerindeki gemi betimlemeleri Phaselis’in ticari liman hüviyetini vurgular.

Kentin ortasında 20-24 metre genişliğinde muhteşem bir cadde ve bu caddenin güney ucunda Hadrian Kapısı bulunur. Caddenin iki yanında gezinti yolları ve dükkânlar vardır. Bunların da yakınında Hamamlar, Agora ve Tiyatro gibi kamu yapıları bulunur. Phaseliste, erken dönem su ihtiyacını kuyu ve sarnıçlarla karşılanırken, Roma döneminde kuzeydeki bir kaynaktan su kemerleriyle getirilerek künk ve kanallarla dağıtıldı. 

Bu yapıların tarihinin İ.Ö. I. ve II. yüzyıla kadar uzandığı ileri sürülmektedir. Kent merkezi ile 70 m. yükseklikteki plato üzerine kurulmuş olan yerleşim yeri arasında su kanalları vardır. Ortada bir meydan oluşturan ve düzgün taşla döşenen bu caddenin altında kanalizasyon ve drenaj sistemi var. Phaselis’e Antalya-Kumluca karayolunun 57.km.'sinden güneye dönüldüğünde yaklaşık 1 km. sonrasında ulaşılır. Örenyerinin girişindeki virajın sağında şehrin eski surlarıyla (İ.Ö. 3'üncü yüzyıl), tapınak veya anıtsal mezar olduğu düşünülen temel kalıntılarına rastlanır. Kuzey limanı arkasındaki yamaç ise şehrin mezarlık alanıdır.

Günümüze ulaşan en anıtsal yapı su kemerleridir. Şehrin ihtiyacı olan su kuzeydeki tepede yer alan kaynaktan getirilmekteydi. Biri tiyatro karşısında, diğer ikisi güney limana giden ana caddenin sağında olmak üzere üç agora bulunmaktadır. Tiyatronun karşısındaki agoranın içinde bugün Bizans dönemine ait küçük bir bazilikanın kalıntıları bulunur. Şehrin diğer iki önemli kalıntısı ise şehir meydanındaki biri küçük diğeri büyük 2 hamam kalıntısıdır. Özellikle küçük hamam kalıntıları Roma Hamamı'nın ısıtma sistemi hakkında ipuçları verirken tarihçiler şehrin baş tanrıçasının savaşın ve bilgeliğin tanrıçası Athena olduğunu yazarlar. Henüz bulunmamış Athena Tapınağı ve diğer önemli yapıların bugün ormanla kaplı akropol tepesinde yer aldığı düşünülmektedir.


Deniz ticareti Phaselis’in en önemli gelir kaynağıydı. Altın taçla karşıladığı Büyük İskender’den sonra çok kez el değiştiren Phaselis, M.Ö. 167’de Likya Birliği’ne üye olup sikkeler bastı. Olympos ile korsanların talanlarına maruz kalıp, M.Ö. 43’te Roma egemenliğine girdi. Bu dönem, şehirde yeniden yapılanma ve en az 3000 yıl sürecek refahın başlangıcı oldu.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section