Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Mavi Ayaklı Sümsük Kuşu: Özellikleri ve Yaşam Alanları


Mavi ayaklı sümsük kuşları, genel olarak Güney ve kuzey Amerika kıtasının batısında, Kaliforniya'dan Galapagos Adaları ve Peru'ya kadar doğu Pasifik kıyılarında ve adalarında yaşar. Ortalama 80 cm boylarında ve 1,5 kg ağırlığındadır. Gagasının iki yanında bulunan gözleri, geniş açılı görme yetisine sahiptir. Uzun gagası koyu mavi renkte olup boyun ve kafa tüyleri kahverengi-beyaz karışımı rengindedir. Karın bölgesi tüyleri beyaz yumuşacıktır. Çok sevimli görünüme sahip mavi ayaklı sümsük kuşlarının kanatları kahverengi ve sivri uçlu yapıdadır.

Mavi ayaklı sümsük kuşları, tek eşlidirler, üreme mevsimi boyunca dişinin dikkatini ayaklarıyla çeker. Erkeklerin ayakları ne kadar mavi olursa, o kadar dikkat çekici. Binlerce kuşun bir arada yaşadığı yerde, eşlerini seslerinden tanıyabilirler.


Dişi mavi ayaklı sümsük kuşları tek seferde 1-3 sayıda yumurtlayabilirler. Kuluçkaya yatma işini hem erkek hem de dişi kuş birlikte yaparlar. Mavi perdeli ayaklarındaki damarlarla yumurtaların sıcaklığını sağlarlar. Kuluçka süreleri yaklaşık 40 ile 45 gün arası sürer. Yavrular yumurtadan çıktıktan 2 ay sonra ebeveynleri tarafından yalnız bırakılırlar. 


Açlık hisleri artan yavru kuşlar içgüdüsel olarak uçmaya başlar ve yiyecek arayışına girerler. Dişiler 1-6 yaşlarında erkek kuşlar ise 2-6 yaşlarında üremeye başlarlar. Genellikle balıkla beslenen sümsük kuşları çok iyi avcıdırlar. Yüzlerinin hemen altında bulunan hava keseleri, suya dalmalarını kolaylaştırır, havada uçarken birden suya dalışa geçip avını kolaylıkla yakalamalarını sağlar.

Günümüzde sayıları 10 bini bulan bu sevimli kuşları, kıyı ve ada bölgelerinde oldukça merak eden kişi ziyaret etmektedir.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section