Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Lev Nikolayeviç Tolstoy kimdir? - En sevilen eserleri


Tolstoy kimdir?

82 yaşında hayatını kaybeden Tolstoy, birçok kez acı çekti. Marksizmden etkilenerek, tüm servetini mülkle ilgili derin fikirlerine dayanarak köylülere dağıttı ve her şekilde onlar gibi yaşamaya başladı. Bu nedenle ailesinden ayrılacak. Hristiyan anarşizmini geliştirmeye çalıştığı "Tanrı'nın Egemeni Bizde" adlı kitabında yeni bir Hristiyan uygulamasına ilişkin açıklaması, adının Ortodoks Kilisesi'nden silinmesine yol açtı. Hayatının son yıllarını trajediyle geçirdikten sonra Tolstoy evini terk etti ve öfkeyle kaçtı. 

Astapovo'daki tren istasyonunda ölü bulundu. Zatürrenin ölüme neden olduğu bilinmektedir. Hayatı boyunca hayatın nasıl olduğunu anlamaya çalıştı. Bunu eserlerinde tam olarak ifade etmek isteyen en büyük Rus yazarlardan biri olarak edebiyat ve dünya tarihindeki yerini aldı. 

Tolstoy'un detaylı hayat hikayesi

Lev Nikolayevich Tolstoy, 9 Eylül 1828'de güneydeki Tula kentindeki Yasnaya Polyana malikhanesinde varlıklı ve asil bir ailede doğdu. Dev yazar, Prenses Maria ve Kont Nicholas Ilyich'in dördüncü çocuklarıdır, henüz iki yaşındayken annesini kaybeden Tolstoy, yedi yıl sonra babasını kaybetti. Çocukluğunu anne ve babasının yokluğu nedeniyle akrabalarının yanında geçirdi. Çocukluğundan gerçekleri öğrenmeye büyük ilgi duyuyordu. Eğitimini bitirmek için Moskova'ya gitti. Başarılıydı, zeki ve çalışkan bir öğrenci olarak sevildi. Hukuk fakültesinde okulu bıraktı ve doğduğu malikaneye döndü. 3 yıl sonra Rus ordusuna katıldı. Topçu bataryalarında astsubay olarak görev aldı.

Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J. Rousseau'yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetli etkisinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana'ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan "Çocukluk"u bu sıralarda yazdı. Kafkasya'ya gitti. Yoksulluktan etkilenen Kafkas halkının hayatlarına bıraktığı izlenimlerle ilk gerçek öykülerini yazdı. 1854'te Kırım Savaşına subay olarak katıldı. Savaşta savaşan ve ondan kurtulmayı hayal eden Tolstoy için savaşın en güzel yanı, Sevastopol'da birikimlerini aktardığı kitaptı. Daha sonra ordudan ayrıldı ve St. Petersburg'a gitti. Bazı eserlerini oldukça sakin olduğu o yıllarda yazdı. Batı Avrupa ülkelerine uzun bir yolculuk yaptı. Almanya, Fransa, İsviçre'ye gitti ve bu arada Rusya'da kölelik kaldırıldı.

Eve döndükten sonra Yasnaya-Polyana'ya yerleşti. Asalet ve lüksten sıkılmıştı. Bölgedeki toprak sahipleri ve köleler arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için yargıç  olarak görev yaptı. Çar'ın emirlerine karşı geldiği için soylulardan ayrılan Tolstoy, sonunda görevinden istifa etti. Arazisini bırakıp Moskova'ya giden yazar, burada yeniden kumar oynamaya başladı. Ve  kumar borcu karşılığında henüz tamamlamadığı bir eserini rehin vermişti. Rus toplumunun yapaylığından ve lüks yaşamından daha da uzaklaşarak, kendini her geçen gün köylülere daha yakın hissediyordu. Köyünde bir okul yaptırdı. Bu okul, eğitim ve öğretim açısından tamamen yeni bir kurumdu.

Bu süre zarfında Sonia ile tanıştı. Huzur bulduğunu anlayınca 1862'de evlendi. Tolstoy o sırada 34 yaşındayken 18 yaşındaki Sonia'ya karşı hikayeler yazdı ve resimler çizdi. Bu evlilik onun normal yaşam özlemini tatmin ederdi. Bu evlilikten 12 çocukları oldu; Bu çocuklardan 5'i öldü. Bu süre zarfında en güçlü romanlarından ikisi olan "Savaş ve Barış" ve "Anna Karenina'yı" yazdı. Karısı, eserlerini yazarken en büyük yardımcısıydı. On beş yıl mutlu bir şekilde geçti.

Bir süre sonra yine moral bozukluğu yaşadı, bu sefer eskisinden daha sert. Halkın büyük çoğunluğunun, özellikle Rus köylülerinin içler acısı durumu onu çok üzdü. Bütün servetini çiftçilere dağıttı ve onlar gibi yaşamaya başladı. İyi giyimli ve giydiği her giysiyi kendi dikiyordu. Değişmeyen tek şey yorulmadan yazmasıydı. "Kroyçer Sonat", "Efendi ile Uşak", "Karanlıkların Gücü", "İman nedir", "İnciler", "Kilise ve Devlet", "İtiraflarım" hepsi bu yılların ürünleridir. Aynı zamanda eğitimsizlik sorunu ile karşı karşıya kaldı. Ayrıca Batı'nın yapaylığını ve materyalizmini eleştirdi ve hatta fikirlerini yayınlamak için bir dergi çıkarmaya karar verdi.

Tolstoy, eserlerinde insanlığın çeşitli konularına değinir, dünya standartlarında sanatsal değeri vardır. Ülkesinin sosyal ve politik kargaşasını, halkının işini ve hayatını büyük bir ustalıkla yansıtır. Bunların yanı sıra "Diriliş", "Gençliğim", "Çocukluk", "Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibi eserleri vardır.

Tolstoy, 1910'da hastalandıktan sonra kışın ortasında evden çıktı ve  Astapovo tren istasyonunda 82 yaşındayken öldü. Polis cenazesine katılmak isteyenlere erişimi kısıtlamaya çalıştı, ancak binlerce köylü sokakları doldurdu. Cenazesi 23 Kasım'da Tolstoy'un memleketinde düzenlendi ve 82 yaşındaki Yasnaya Polyana’nın, çok sevdiği gölgeli köşesine gömüldü.

Tolstoy'un Türkçeye çevrilmiş eserleri

  • Acıklı Bir Sergüzeşt (Ahmed Salahaddin, tarihsiz)
  • Adem-i Müsavat (Ali Fuat, 1343/ 1924)
  • Anna Karenina (çeşitli yıllarda çok sayıda çeviri)
  • Hacı Murat (Y.R., 1329/ 1911)
  • Çocukluk (Rana Çakıröz, 1945)
  • Gençlik (R. Çakıröz-Cengiz Ekinci, 1947)
  • Çocukluk ve Gençlik Yılları (A. Ekeş, 1970)
  • Familya Saadeti (Madam Gülnar, 1309/1891)
  • Kazaklar (A.K. Akyüz, 1937)
  • Sivastopol 1855 (Esat Nermi, 1966 )
  • Savaş ve Barış (çeşitli yıllarda çok sayıda çeviri )
  • Anna Karenina (çeşitli yıllarda çok sayıda çeviri)
  • İvan İlyiç'in Ölümü (çeşitli yıllarda çok sayıda çeviri)
  • Kreutzer Sonat (çeşitli yıllarda çok sayıda çeviri)
  • Serge Baba (Hüviyet Bekir Örs, 1943)
  • Diriliş (çeşitli yıllarda çok sayıda çeviri)

Tolstoy'un romanları

Çocukluk, İlk Gençlik, Gençlik, Sivastopol Serisi,Kazaklar,Savaş ve Barış, İnsan Nasıl Ölür?, İvan İlyiç'in Ölümü, Anna Karenina, Kreutzer Sonat, Diriliş, Hacı Murat, Serge Baba

Tolstoy'un öyküleri

Toprak Ağasının Sabahı, Baskın, Ormanın Kesimi, Notes of a Billiard Marker, İki Süvari Subayı, Bir Karşılaşma, Tipi, Lucerne, Albert, Üç Ölüm, Aile Saadeti, Polikuska, The Decembrists, Caucasus Mahkumu, İvan İlyiç'in Ölümü, Holstomer, İnsanlar Arasında Boş Bir Konuşma, Usta ve Çırak, Köyde Şarkı Söylemek, Köyde Dört Gün, Yanlış Kupon, Oyun'dan Sonra

Tolstoy'un masalları

Fil ile Tilkiler, Masallar, Tolstoy'dan Masallar, Günlük ve Mektuplar, İlk hatıralar, İtiraflarım, Sevginin Talebi, Popüler Eğitim, Eğitim ve Öğretim Programları ve Danışmanlığın Tanımı,  Popüler Öğretim, Yeni Bir Okuma Kitabı

Tolstoy'un İnanç ve Ahlak üzerine eserleri

Doğmatik Teolojinin Eleştirisi, İncil'in Kısa Bir İzahı, The Four Gospels Unified and Translated, Church and State, Neye Güveniyorum?, Hayat, Sevgi Tanrısı ve Komşunun Biri, Timothy Bondareff, İnsanlar Niçin Sarhoş Olurlar?, On Non-Resistance, Birinci Adım (vejeteryanlık üzerine), Tanrı'nın Hükümdarlığı Kendi İçimizdedir, Non-Activity, The Meaning of the Refusal of Military Service, Sebep ve Din, Din ve Erdem, Hıristiyanlık ve Vatanseverlik, Non-Resistance (Ernest H. Crosby'e bir mektup), Kutsal Kitab'ı nasıl Okumalıyız?, Kilise'nin Aldatmacası, Hıristiyan Öğretisi, İntihar, Öldürmeyeceksin, Aziz Sinot'a Yanıt, Sadece Savaş, Dinde Hoşgörü, Din Nedir?, Ortadoks Rahiplerine, Bilgeleri Düşünceleri (derleme), Tek İhtiyacımız, Büyük Günah, A Cycle of Reading (derleme), Adam Öldürme!, Birbirinizi Sevin, Gençliğin Savunması, Şiddetin Yasası ve Sevginin Yasası, Tek Emir, Her Gün İçin (derleme)

Tolstoy'un sanat ve edebiyat konulu eserleri

Sanat Nedir?, Sanat ve Sanatsal Olmayan, Shakespeare ve Drama, Dr.Alice Stockham'ın Edward Carpenter Tarafından Yazılan "Modern Bilim Cevirisi"nin Önsözü, Orloff'un Albümü, Amiel, Guy de Maupassant Hikayelerinin Serbest Çevirileri, Bernardin de St. Pierre

Tolstoy'un halk için kısa öğretici hikaye ve mektupları

İnsan Neyle Yaşar, Sevgi Nerdeyse Tanrı da Ordadır, İki Yaşlı Adam, İhmal Edilen Bir Ateş Evi Yok Eder, Nicolas Stick (Çar 1.Nicolas ), Bir İnsana Fazla Mülkiyet Gerekir mi?, Ifias, Tanrı'nın Oğlu, Üç Münzevî Adam, Mum, Pişman Günahkâr, İlk Damıtıcı, Aptal İvan, Boş Davul, Işıkla Birlikte Işıkta Yürümek, Üç Mesel, Esarheddon, Üç Soru, Cehenneme Dönüş, Çalışmak- Ölmek ve Hastalanmak, Bir Dua, Meyveler, Korney Vasilyeff, Niçin?, İlahiyatçı ve İnsan, Bir Köylüye Bilimsel Bir Mektup

Tolstoy'un sosyal ve siyasi denemeleri

Moskova'nın Nüfus Sayımı (1882'de), M. A. Engelhardt'a Mektup, Halde Ne Yapmalıyız?, Kadınlar, El Emeği, Zihinsel Hareketlilik ve El Emeği, Kültür Şöleni (Moskova Üniversitesinin Yıldönümü'ne), Bir Devrimci'ye Mektup, Açlık (rapor ve mektuplar), Utandır! (bedensel cezaya karşı), Vatanseverlik ve Barış, Liberallere, Bakanlara, Sonun Başlangıcı, Terfi Ettirilmemiş Bir Görevliye Mektup, Hague Barış Konferansı, İki Savaş, Suçlu Kim?, Carthago Delenda Est, Zamanımızın Köleliği, Çıkış Nerede?,, Vatanseverlik ve Hükümet, Gerçekten Zorunlumu?, Çar'a ve Yardakçılarına, Çağın Yaklaşan Sonu, Askerlik Hatıraları, Memurluk Hatıraları, İşçi Sınıfı Problemi, Çar'a Mektup, İşçi Sınıfına, Politikacılara, Sosyal Reformlara, Pietro Mazzini'ye Mektup, Kendinizi Hatırlayın, Rus Devrimi, İşçi Sınıfı Nasıl Özgür Kılınabilir?, Büyük Bir Adaletsizlik, Rusya'da Sosyal Hareket, Çağın Sonu, Halkın Savunması, Askerlik Hizmeti, Rus Devrimi'nin Anlamı, Ne Yapılmalı?, Hükümetin, Devrimcilerin ve Halkın Bir Savunması, Mülkiyet Sorununun Tek Çözümü, Susamam, Molochnikoff'un Tutuklanmasıyla İlgili, Bosna ve Herzegovina'nın İlhakı, Kaçınılmaz Devrim, Stockholm Barış Konferansı'na Bir Adres, Faydalı Bir Çare

Tolstoy'un yazdığı oyunlar

Karanlığın Gücü (dram), Aydınlanmanın Meyveleri (komedi), Ceset (tamamlanmamış dram)

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section