Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Küçük Prens’in yazarı Antoine de Saint-Exupéry kimdir?


Antoine de Saint-Exupéry, 29 Haziran 1900'de Fransa'nın Lyon kentinde doğdu. Aristokrat aileye mensup olan Exupéry, okulda başarılı olamadı. 12 yaşında uçaklarla tanıştı. Antoine de Saint-Exupéry, liseden mezun olduktan sonra pilot olmak istediğinde annesinin isteği üzerine denizcilik okuluna kaydoldu. 

19 yaşında Ecole des Beaux-Arts Mimarlık Fakültesi'ne girdi. 21 yaşında askere alındı. Eğitimini durduran ve askere alınan Antoine de Saint-Exupéry, 1921 yılında Fransız Hava Kuvvetleri'nde teknisyen olarak görev yaptı. Strasbourg'da pilotluk eğitimi aldı. 


1926'da tekrar uçmaya başladı. Toulouse ve Dakar arasında bir posta uçağının pilotu oldu. İspanya İç Savaşı sırasında birçok Güney Afrika şehrine uçtu. 1928'de, ilk kısa öyküsü L’Aviateur, Le Navire d'argent dergisinde yayınlandı. Aynı yıl ilk kitabı "Courrier Sud" yayınlandı. Daha sonra Kazablanka-Dakar rotasında uçtu. Cape Juby'nin ofisinin şefi ve Western Sahara’nın hava trafik kontrol memuru oldu.

1929'da Güney Amerika'ya yerleşti ve Arjantin Hava Posta şirketinin başıydı. 1931'de Prix Femina Ödülü'nü kazanan Vol de Nuit kitabını yazdı. Aynı şirketin Arjantin'in bölgesel sorumluluğuna getirildi. "Gece Uçuşu" adlı romanı Arjantin'deki hayatının hikayesini anlatıyor. İkinci Dünya Savaşı'nın başında Fransa, Almanya tarafından işgal edildi. Komutanı Antoine de Saint-Exupery'ye sağlığının savaş için iyi olmadığını söylemesine rağmen, askere gitti. 


Fransa'nın yenilgisinden sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. Buradayken New York'ta çok popüler olan "Dünya ve İnsanlar" ile "Savaş Pilotu" adlı iki kitap yazdı. Bu dönemde en önemli eseri “Küçük Prens'i" (Le Petit Prince) de yazdı. İşgal altındaki ülkenin durumuna çok üzülüyordu. Olaylar karşısında sessiz kalmamaya karar vererek ABD Ordusu'na katıldı ve yüzbaşı olarak Kuzey Afrika'ya gitti. 

Görevi, Alman birliklerinin havadan hareketini izlemekti. İkinci Dünya Savaşı'nın çıkması üzerine Fransa'ya dönen Exupery, orduya yeniden katıldı. 31 Temmuz 1944'te Akdeniz'deki bir görev sırasında Alman Birliği'nden kaçarken uçağı vuruldu ve Marsilya Denizine düşerek ortadan kayboldu. Uçağı ve cesedi uzun zaman bulunamadı. 1998'de Marsilya'dan bir balıkçı Saint-Exupery'ye ait bir bileklik buldu. 


Saint-Exupery'nin kullandığı Lockheed p-38 lightning model uçağına, bileziğin bulunduğu alanda yapılan araştırmalar sonucunda 2004 yılında rastlandı. Lyon'dan bir saat uzaklıkta bulunan havalimanı onun anısına adını taşıyor. 

Antoine de Saint-Exupéry'in Eserleri: 
  • L’aviateur- Pilot (1926)
  • Courrier sud- Güney Postası (1929)
  • Vol de nuit- Gece Uçuşu (1931)
  • Terre des hommes- Rüzgar, Kum ve Yıldızlar (1939)
  • Pilote de guerre- Arras’a Uçuş (1942)
  • Lettre à un otage- Bir Rehineye Mektup (1943)
  • Le Petit Prince- Küçük Prens (1943)
  • Citadelle- Kumların Bilgeliği (1948)
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section