Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Klasik Çizgiler Taşıyan (Retro) 10 Modern Otomobil

Onlarca yıl önceki otomobillere göz gezdiren tasarımcılar "Ne varsa eskilerde var." sözünü doğrularcasına yeni otomobil tasarımlarında eskilere yer vermeye başladılar. Bu yazımızda dedelerinden bazı özelliklerini üzerinde taşıyan yeni nesil otomobilleri derlemeye çalıştık. Günümüze uyarlanan bu araçlara gelin hep beraber bakalım.

1.MINI

1959 yılından beri bizlerle olan MINI, isminden de anlaşılacağı üzere küçük bir otomobil. Küçük yapısına rağmen dört kişinin seyahat edebileceği iç yapısıyla zamanının çığır açmış otomobillerinden biriydi. Yeni bin yıla girdiğimizde isim hakları BMW' ye satıldı. Bu satışın ortaya çıkardığı ilk otomobil de, klasik kardeşlerine göz kırpan bir tasarıma ve çizgilere sahipti. Kısa burun yapısı ve yuvarlak farlarıyla dikkat çeken üç kapılı yeni modelin, ön panjur ve stop tasarımları da dedesinden bolca çizgi barındırıyordu.

2. DODGE CHALLENGER

Markanın en ünü modellerinden biri olsa da aslında tarihi çok eskilere dayanmayan Challenger, ilk olarak 1969 yılında ortaya çıktığında gönüllerde taht kurdu. İkinci nesli Japonya'da Mitsubishi Galant tarzında üretilen model, 1980'li yıllarda tarihe gömülür gibi oldu. Ta ki 2008 yılında tekrar piyasaya çıkana kadar. O zamandan beri üçüncü nesli üretilen Challenger, 850 beygir güce ulaşan motoru ve ilk nesil araçtan taşıdığı çizgilerle dikkat çekti. 

3. CHEVROLET CAMARO

Camaro'nun da hikayesi Challenger ile benzerlik gösteriyor. ilk olarak 1967 yılında piyasaya çıkan otomobil, başarılı sayılabilecek satış rakamlarına ulaşmıştır. Dört neslin üretiminin ardından 2002 yılında otomobil severlere veda etmişti. 2010 yılında tekrar üretim bandından çıkarken tasarımında, ilk nesil örneklerle olan benzerlikleri dikkat çekiyordu. 2015 yılında altıncı nesline kavuşan Camaro, beşinci nesli modern hale getirirken, modelin 50. yaşını da kutlamış oluyordu.

4. FORD MUSTANG

Retro tasarımlı sportif Amerikan üçlüsünün en uzun ömürlüsüyle devam ediyoruz. 1964 yılında üretimine başlanan Ford Mustang, şık tasarımı ve uygun satış fiyatıyla inanılmaz satış rakamlarına ulaşmıştı. Bu durum, Ford'un rakiplerinin de iştahını kabartmıştı. 2005 yılında üretilen beşinci nesile kadar aralıksız üretimini sürdürmüştü. Sportif Amerikan üçlüsünün arasında retro akımını başlatan model Ford Mustang' dir. 2015 yılında altıncı nesline kavuşan otomobilin, kendi ruhuna sahip tam elektrikli MACH E isimli kardeşi de üretime alındı.

5. VOLKSWAGEN BEETLE

Listemizin günümüzde üretimi yapılmayan ilk modeli ve aynı zamanda en eski otomobili. Geçmişi 1930'lara dayanan ve ilk olarak Ferdinand Porsche tarafından tasarlanan bu otomobil aynı zamanda bir markanın doğuşuna da önayak oldu. 2003 yılına kadar klasik kasasıyla 21,5 milyondan fazla üretilen Beetle veya bizdeki takma adıyla "kaplumbağa" , 1997 yılındaki retro tasarımıyla ve Golf platformuyla karşımıza çıkmıştı. 2011 yılında nesli yenilenen otomobilin üretimi 2019 yılında tamamen durduruldu.

6. FIAT 500

Listemize klasik bir Alman'dan klasik bir İtalyan'a geçiş yapıyoruz. Mini gibi küçük hatlarıyla ün yapan Fiat 500, 1957 ile 1975 yılları arasında üretildi. Bu küçük ve şirin İtalyan modelini tekrar yollarda görebilmek için 2007 yılını bekledik. O yıldan beri belirli standartlarını koruyan otomobil, ilk nesline göre biraz büyümüş olsa da halen küçük otomobiller sınıfında yer alıyor. Motoru ve çekişi arkadan öne alınan otomobilin, abart versiyonları yüksek performans sunarken, elektrikli modelleri düşük kullanım maliyetleri ile dikkat çekiyor.

7. FORD GT

Kendi başına özel listesini düzenleyebileceğimiz Ford'un GT40 modeli 24 saatlik Le Mans yarışını dört kez üst üste ( 1966 -1969 ) kazanmıştı. Aynı zamanda markanın 100. yıl kutlamalarının da ana odağı idi. GT40 modelinin 100'den fazla örneği üretildi. 2004 yılında tasarımında neredeyse hiç değişime uğramadan tekrar yollara döndü. İsim haklarının Ford'da olmaması nedeniyle sadece GT olarak adlandırılmıştı. üretimi 2006 yılında sonlandırılan modelin yeni nesli ise 2016 sonundan beri Kanada'da üretilmektedir.

8. PORSCHE 911

Porsche'nin efsane modeli olan 911'in retro tasarımını aslında iki farklı şekilde inceleyebiliriz. Bir taraftan her 911 modeli, bir önceki neslin ana hatlarını korurken bir taraftan da markanın ilk seri üretim spor otomobili olan Porsche 356'nın tasarımını yaşatıyor. Bu sayede tasarımı 1940 lı yıllara dayanan 911 modeli, günümüzde ise sekizinci nesli ile bizlerle. Zaman içerisinde teknolojik değişimleri bünyesine katmış olsa da, arka aksın arkasına yerleştirilen boxer motordan vazgeçmedi. 

9. MERCEDES - BENZ SLS AMG

Yine Almanya'lı bir markanın efsanevi bir modeliyle listemizin sonlarına yaklaşıyoruz. 1954 yılında üretimine başlanan Mercedes 300 SL, uzun kaputu ve kısa bagaj kapağının haricinde martı kanat kapılarıyla da çok dikkat çekmişti. Mercedes, SLR McLaren modelinin ardından yeni bir süper otomobil üretmek istedi. Tasarımda döndüğü yer ise geçmişi oldu. 2010 yılında piyasaya çıkan Mercedes SLS AMG, gövde oranları ve martı kanat kapılarıyla yine otomobil severlerin kalbini çalmıştı.

10. ALPINE A110

Listemizi bir Fransız otomobil markası ile sonlandırıyoruz. 1961 yılında ortaya çıkan küçük coupe, arkadan motor ve arkadan itiş yapısına sahipti. 1973 yılında güncel halini alan Dünya Ralli Şampiyona' sını kazanan A110 'un üretimi 1977 yılında sonlandırıldı. Markanın isim haklarını elinde tutan Renault' un 2017 yılında tekrar hayata döndürdüğü A110, eskisinden çok daha büyük boyutlara sahip olsa da, yine güncel standartlarda küçük kalmayı başarabilmiştir. Motoru, kabinin hemen arkasına alınan otomobil, arkadan itiş ve düşük ağırlık ikilisini koruyarak Porsche 718 gibi araçlara rakip olabilmiştir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section