Bilgigetir.com Arama Motoru

Kayak Sporu ve Türkiye'deki Kayak Merkezleri

Kayak Sporu Nedir?

Bütün vücut kaslarını çalıştıran, iskelet yapısı ve kemikleri güçlendiren, denge, kondisyon ve hızla beraber kış aylarının en zevkli ve eğlenceli sporudur. Disiplini gerektiren kayak sporuna başlamadan önce, kesinlikle bir eğitmen ile beraber dönüş, duruş, düşme, kayma gibi bütün detaylar öğrenilmeli ve uygulamalarla beraber tecrübe edinilmesi gereklidir. Kayak sporu yapılırken, sağlığa da dikkat etmek gerekir. Kişi, yeterli su tükettiğinden emin olmalı ve kaymadan önce 15 dakika ısınma hareketleri yapılmalıdır. Nemlendirici krem kullanılmalıdır.

Kayak Sporu Nasıl Yapılır?

Kayak sporu; cesaret isteyen, tehlikeli spor gibi görünse bile eğitmenler tarafından herkesçe yapılması mümkün olan bir spor şeklinde tanımlanmaktadır. İlk önce kişi kendine güvenmeli ve bedeni üzerinde kontrol sahibi olmalıdır. Beş yaşından itibaren sağlık engeli bulunmayan herkes kayak sporu yapabilir. İlk dersle birlikte tahta üzerinde dengede durma, dönüşler ve hareketleri öğrenmeye başlamalıdır. Kişi seviyesine göre pist seçmeli ve ilk başlarda takımla hareket edilmelidir. Kayarken disiplinli ve dairesel dönüşlerin yapılmasına dikkat edilmelidir. Ani hareketlerin denge kaybına yol açacağı unutulmamalıdır.

Ayaklar sağlam bir şekilde zemine basmalı, dizler her daim kıvrık vaziyette tutulmalı ve düşerken de bu pozisyonun korunması gereklidir. Şayet yere düşerseniz yeniden ayağa kalmak adına çaba sarf etmeyip tamamıyla durana dek yerde beklenmelidir. Yol üzerindeki tümsek ve kayalara karşı dikkatli olmalıdır. Kayakçılar, çevresindeki başka insanları düşünmeli, onlara zarar vermeyip onları tehlikeye düşürmeyecek şekilde hareket etmelidir. İlerlemek için batonları yani sopaları kullanarak kaymalıdır. Kaymaya başladığınız zaman dengenizi sağlamak için öne doğru bakıp, durmak ve yavaşlamak istenildiğinde ayaklarınızın arkasına basarak ön taraf üçgen hale getirilmelidir.

Dönüş yapılacağında hangi yöne doğru dönülecekse, vücut ağırlığı ters ayağa verilerek dönüş gerçekleştirilmelidir. Bununla beraber birey kendini; arazi vaziyeti, yoğunluk, kar gibi durumlara göre kendi dikkatli olunmalıdır. Arkadan gelecek kayakçı önde bulunanları riske sokmayacak biçimde iz tercihi yapmalıdır. Yukarıdan, sağdan veya soldan istenildiği gibi öndeki kayakçı geçebilirsiniz ancak geçiş yaparken arada yeterli mesafe bırakılmalıdır. Durmak gerekmediği sürece pist üzerinde durulmamalıdır. Kayarken kar ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Olası bir kaza sırasında kişiye kolay şekilde ulaşılması adına gereken teknik cihazlar kayakçının yanında bulundurulmalıdır. Kişi yorulduğu anda kaymaya ara vererek karnını doyurmalıdır. Günlük 3000 kalori ihtiyacı karşılanmalıdır. Kan şekerinin düşmesi sebebiyle denge sorunu yaşanabilme ihtimali unutulmamalıdır.

Kayak Sporu Malzemeleri 

Sporcuların hareketlerini engellemeyecek, sıcak tutacak, su ve rüzgar geçirmeyecek malzeme olmalıdır. Eldiven, bere ve gözünüzü güneşten ve rüzgardan koruyacak gözlük olmalıdır. Düşmelere karşı dizlik kullanılması tavsiye edilmektedir. Kadın, erkek ve çocuk olmak üzere üç değişik kayak malzemeleri bulunmaktadır. Kilo, performans ve boy beklentisi gibi şartlar göz önünde bulundurulmalıdır. Uzun kayaklar hızlıyken, dengeyi daha iyi sağlar. Kısa kayaklar ise dönüşleri çevik bir biçimde gerçekleştirir. Eğer kayağa yeni başlanıyorsa omuza kadar; orta düzeyde kayağa hakim olunmuşsa ayak- burun seviyesinde olan kayak kullanılabilir.

Türkiye’deki Kayak Merkezleri

Bursa–Uludağ, Erzurum–Palandöken, Bolu–Kartalkaya, Antalya–Saklıkent, Kayseri-Erciyes,  Bingöl–Yolçatı, Bolu–Esentepe, Kars–Sarıkamış, Elazığ–Hazarbaba, Erzincan–Bolkar, Kastamonu–Ilgaz, Gümüşhane–Zigana, Isparta–Davraz, İzmir–Bozdağ, Kocaeli-Kartepe, Ankara–Elmadağ

Kayak Teknikleri ve Branşları 

Kuzey kombine, Alp disiplini, free ride, kayak ile atlama, free style, skibob, carving, skywall, monoski, telemark, boarder cross, half pipe, biatlon, snowboard, kayaklı koşu, skiboarding şeklindedir.

Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Kayakta, başka branşlardan ayrı şekilde rakıma bağlı olan riskler bulunmaktadır. Bu; nefes ve kalp yetmezliğine neden olabilir. Dolaşım problemi bulunanların 2500 metre üzerine çıkılması önerilmemektedir.

Tags

Top Post Ad

Below Post Ad