Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Dünyanın ikinci en yükseği - Kapuzbaşı Şelalesi


Dünyanın en yüksek ikinci şelalesinin ülkemizde olduğundan pek çoğumuzun haberi bile yoktur. Oysa Kayser'inin Yahyalı ilçesine bağlı Kapuzbaşı köyünde bulunan şelale, dünyanın en meşhur şelalesi olan Niagara şelalesinden bile daha yüksekten dökülmektedir.

Kapuzbaşı Şelalesi nasıl oluşur?

Aslında Niğde il sınırları içinde bulunan Demirkazık dağının zirvelerinde her zaman kar bulunur. Buradan eriyen kar suları yer altında oluşan kırık ve çatlaklardan yol alarak Kapuzbaşı Köyü'nde bulunan Ensenin Tepesi'nin yalçın ve yekpare yamaçlarından kaynak suyu olarak gün yüzüne çıkıyor. Her biri 30 ila 76 metre yükseklikten dökülen 7 adet şelaleden yaz aylarında saniyede 27500 litre su aşağıda bulunan Suarısı deresine karışıyor. Bu dökülme sırasında etrafa dağılan su zerrecikleri hem ziyaretçilere müthiş bir serinlik hem de görsel bir şölen sunuyor. Şelalenin boşaldığı vadi tabanındaki Suarısı deresinde Kapuzkaya'ya özgü kırmızı ve fosfor benekli olan alabalıklar yaşamaktadır.


Kapuzbaşı şelaleleri Aladağlar Milli Parkı içinde yer almaktadır. Şelale bölgesinde yer alan Hacer Ormanı Milli Park'tır. Bu ormanda yedigöller bölgesine giriş ve helikopter pisti bulunmaktadır. Ayrıca ziyaretçilere trekking, kamp ve piknik imkanı sunulmaktadır. Göknar, sedir, meşe, ardıç, gürgen, kavak, titrek ve karaçam ağaçlarından oluşan zengin florasıyla Türkiye'nin en iyi post ormanı Hacer Ormanı'dır.


Kapuzbaşı Şelalesi ziyaret saatleri ve giriş ücretleri (2020 )

Kapuzbaşı Şelalesinde kamp imkanı da bulunduğu için 24 saat açık durumda. İstediğiniz saatte giriş yapabilirsiniz. Kapuzbaşı Şelalesi'ne Aladağlar Milli Parkı içerisinde yer alması nedeniyle ücretli olarak girilebiliyor. Parkın girişinde yer alan görevli kulübelerinden bilet alabilirsiniz. 


Öğrenci / İndirimli : 3.5 TL , Normal/Yetişkin : 7 TL olarak ücretlendirilmiş. Kamp içerisinde 7 TL ye bisiklet, 14 TL ye motosiklet ve ATV kiralama imkanı da bulunuyor. Milli Park bölgesine araçla giriş yapmak isterseniz otomobil - pikap - kamyonet : 21 TL, minibüs: 63 TL, midibüs: 112 ve otobüs: 189 TL şeklinde bir ücretlendirme söz konusu. 

Kapuzbaşı Şelalesi'ne nasıl gidilir? 

Bazı büyük şehirlerin şelaleye olan güzergahları ve uzaklıkları aşağıdaki gibidir:

1. Kayseri - Develi - Yahyalı - Şelale : 143 km ve yaklaşık 2 saat 25 dakika.
2. Adana - Kozan - Yahyalı - Şelale : 195 km ve yaklaşık 3 saat
2. Gaziantep - Osmaniye - Kozan - Yahyalı - Şelale : 314 km ve yaklaşık 5 saat
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section