Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

James Patrick Donleavy kimdir? Hayatı ve eserleri


J. P. (James Patrick) Donleavy 1926'da New York'ta doğdu. Ailesi İrlandalı bir göçmen. II. Dünya Savaşı sırasında Donanmada görev yaptıktan sonra Trinity College'da okumak için Dublin'e gitti. Daha önce resimleriyle tanınıyordu. “Zencefil Adam” adlı romanı, Donleavy'ye edebiyat alanındaki ilk büyük atılımını sağladı ve uzun ve zorlu bir sürecin ardından yayınlanabildi. Otobiyografisi The History of Ginger'da yayınlandı (1994). 

Donleavy yayıncı ile olan süreci ve onun meşru mücadelesini anlatır. J. Donleavy aynı zamanda başarılı bir oyun yazarıdır. Romanlarının çoğu sahneye uyarlandı ve Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'daki büyük tiyatro grupları tarafından sahnelendi. 11 Eylül 2017’de hayatını kaybetmiştir. JP Donleavy 1926'da İrlandalı bir göçmen ailenin çocuğu olarak New York'ta doğdu ve 14 yaşında kendini ateist ilan etti. İkinci Dünya Savaşı sırasında Birleşik Devletler Donanması'nda görev yaptıktan sonra, resimleriyle tanınmaya başladığı Trinity College'da okumak için Dublin'e gitti. Donleavy, edebiyat alanındaki ilk büyük başarısı Zencefil Adam romanıyla elde etti. Zencefil Adam, Kerouac'ın en önemli romanı In The Road "Yolda" ile karşılaştırıldı. 


James Patrick Donleavy ilk evliliğini 1946'da yaptı ve Philip ile Karen adında çocukları oldu. Ancak bu çocuklar kendinden değildi ve karısının onu yıllarca aldattığını biliyordu. Karısı onu boşadı ve DNA testiyle oğullarının ondan olmadığını gösterdi. İlk eşi ondan boşandıktan sonra çocuklarının gerçek babasıyla evlendi. “Zencefil Adam” : Konusu İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 1947'de İrlanda'da yayınlanan roman ilk olarak Paris'te yayınlandı. Aynı zamanda, yazarın romanı, müstehcenlik içerdiği nedeniyle ilk yayınlanmasından sonra İrlanda ve Amerika Birleşik Devletleri'nde en çok yasaklananlardan biriydi. 

Başarılı bir oyun yazarı olması nedeniyle pek çok romanı sahneye uyarlanmış, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da önemli tiyatro grupları tarafından sahnelenmiştir. Eserleri: The Onion Eaters, Darcy Dancer üçlemesi (The Destinies of Darcy Dancer, Gentleman; Leila: Further in the Life and Destinies of Darcy Dancer, Gentleman; That Darcy, That Dancer, That Gentleman)
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section