Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

İş Hayatında Başarılı Olmak İçin 10 Altın Öneri


İnsan olarak yaptığımız işerde başarılı olmak ve üst seviyelere tırmanmak isteriz elbet. Bu zorlu süreçte izlenmesi gereken yol, uzmanlar tarafından belirlenmiş önerileri uygulamak ve bu konuda çaba göstermektir. Bu öneriler, rastgele tespit edilmiş yol haritaları değildir. Gelişim uzmanlarının, yaşam koçlarının, stratejistlerin üzerinde fikir birliğine vardıkları bu yöntemleri sizler için derledik.

🔴 1. Bir Hedefiniz Olsun

İş hayatında kişinin kendisine gerçekçi ve ulaşılabilir bir hedef belirlemesi mutlak bir olgudur. Hedef belirlenmeden çıkılan bir yolda başarılı sonuçlar elde etmek pek olası değildir. Hedef belirlerken kişi kendisinin ve kendi dışında kalan tüm çevrenin şartlarını ve ileride oluşabilecek olumlu ya da olumsuz durumları iyi analiz etmelidir. Değişken parametrelerin oluşturacağı gelişmelere karşı her zaman yedek planlamalar yapmalıdır.



🔴 2. Hedefleriniz İçin Kısa ve Uzun Vadeli Planlama Yapın

Hedefinizi belirlediniz ve bir yola çıktınız. Bu yolda size olumlu yansıyacak gelişmeler olabileceği gibi önünüzde engel oluşturabilecek gelişmeler de yaşayacaksınız. Uzunca bir yolda yürürken ayağınızın tökezlemesi, önünüze engeller çıkması, halk tabiriyle " ayağınıza taş değmesi " her zaman ihtimal dahilindedir. Olumlu ya da olumsuz her gelişmeye karşı atacağınız adımı alternatifli olarak planlayın. İzlenecek yöntemler konusunda plan çeşitliliği oluşturmayı unutmayın.

🔴 3. Stres Yönetimini Öğrenin

İş hayatında "stresi yönetemezseniz, o sizi yönetmeye başlar" kuralını hiç bir zaman aklınızdan çıkarmayın. İş hayatındaki stres azı karar çoğu zarar cinsinden bir olaydır. Az ve kontrol edilebilir stres, iş yerindeki motivasyonu ve gayreti artıran bir unsurdur. Kontrol etmekte zorlandığınız stres ise motivasyonu düşürür, iş yerinde huzursuzluğa neden olur ve başarıyı olumsuz etkiler. Böyle bir durumda 2.maddede anlattığımız kısa ve uzun vadeli B; C, D,.... planlarının devreye alınması gerekebilir.



🔴 4. Zaman Verimliliği İçin Planlamalar Yapın

Reel dünyada her işin onucunda verimlilik elde edebilmek en temel amaçtır. Bu verime ulaşmak  için disiplinli olmak ve kurallara bağlılık, ihmale gelmeyecek ilkelerdir. Sabah uyanmanızdan akşam yatış saatinize kadar her şeyi zaman dilimleri içinde düzenleyin. İş yerinizde yapmanız gereken tüm işleri zaman içerisine homojen şekilde yayma planlarını günlük olarak yapın. Bu iş için gerekli teknolojik uygulamaları edinin. Gerekirse klasik yöntemle yani bir kalem ve bir ajanda ile gününüzü mutlaka planlayın. Yapılan planlamada çıkabilecek aksilikler için de bir zaman dilimi ayırın. Aksilik çıkmaz ve iş planlanan zamanda tamamlanırsa, kalan zamanı kendinize serbest zaman olarak ayırabilirsiniz.

🔴 5. Ön Yargılarınızdan Kurtulun, Araştırmacı Olun

İş hayatında yeni tanıştığınız bir insana ilk etapta tam puan vermeyin. Bu onun hakkında ön yargılı olmanız gerektiği anlamına gelmesin. Ön yargı, kariyer basamaklarını tırmanırken aşağı yuvarlanmanıza neden olabilecek bir etkendir. Ön yargı yerine araştırmacı olmayı ve analizci yönünüzü ön plana çıkarmayı tercih edin. Bir kişi hakkında ön yargılı davranmak yerine uzlaşmacı ve ılımlı davranmak size her zaman artı puan olarak geri döner.

🔴 6. Her Konuda Yenilikçi Olmaya Çalışın

İşinizle ilgili güncel gelişmeleri takip etmek, yeni fikirler üretebilmek ve yeni fikirlere açık olmak kariyeriniz için çok önemlidir. İş hayatı bu tür insanların basamaklarda hızla yükselebilmesi için fırsatlar sunar. İşverenler, yenilikçi, uygulanabilir ve iş yerine olumlu katkı sağlayabilecek fikirler üreten çalışanlarını ön planda tutarlar. Bu fikirlerinizi patronunuza anlatırken yine planlama ve vizyon ön planda olmalıdır.

🔴 7. Geçmişteki Deneyimlerinizden Faydalanın

Unutmayın ki geçmişte elde ettiğiniz her deneyim, kariyer planlamanızda ve iş hayatınızda altın değerindedir. Geçmişinizi, gelecekteki yolunuzu aydınlatabilecek bir ışık kaynağı olarak kullanabilirsiniz. Bu tecrübeler ışığında planlamanızı ve çalışmalarınızı çok daha sağlıklı bir şekilde yürütebilirsiniz.



🔴 8. İyi Bir İmaj İçin Güzel Görünün

Somut bir kavram olan başarıyı elde edebilmenin hem soyut hem de somut yolları var. Şık ve işinize uygun kıyafet giyinmek, kullandığınız aksesuarlar, saç rengi ve saç tipi, ayakkabı  seçimi gibi dış görünüşünüzü belirleyen unsurları mutlaka gözden geçirin. Bu alanlarda kendinize katacağınız artı bir değer, kariyer yolunuzda daha büyük kazanımlar olarak geri dönecektir.

🔴 9. Hatalarınızı Gözden Geçirin, Dersler Çıkarın

İş yaşamınızda hatalar yapmanız sizi yolunuzdan alıkoymasın. Her hatadan mutlaka bir ders çıkarın ve gelecekteki bir olayda bu hatayı tekrar etmemek için azami gayret gösterin. Hata yapmaktan değil, aynı hatayı defalarca yapmaktan korkun.

🔴 10. Kendinize ve Diğer İnsanlara Karşı Esnek Davranın

Planlı çalışmak ve planlara uygun şekilde davranmak elbette başarı için çok önemli bir faktör. Ama, kendinize ve etrafınızdaki insanlara vakit ayırmak, esneklik gösterebileceğiniz çalışma planlarını uygulamak sizin ve yanınızdaki insanların verimliliğini artırarak başarınıza katkıda bulunacaktır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section