Comments

Bilgigetir.com içinde arama yapın...

Hibrit otomobil nedir ve nasıl çalışır? Hibrit otomobillerin avantajları ve dezavantajları

Hibrit Otomobil Nedir ve Nasıl Çalışır? Hibrit otomobillerin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Hibrit araçların servis bakımı ve bakım maliyetleri nasıldır? Bu soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilrsiniz.

Hibrit otomobil nedir?

Benzinli bir motorun yanında bir de elektrik motoru barındıran otomobiller hibrit (melez) olarak tanımlanırlar. Benzin motoruna ek olarak güç sağlamak ve yoğun trafikte benzine göre daha az tüketim değerleri olması amacıyla üretilmişlerdir.

Neden hibrit otomobiller?

Hibrit otomobillerin piyasa fiyatlarını bir kenara bırakacak olursak, özellikle büyük şehirlerde ve trafik yoğunluğu yaşayanlar için hibrit otomobiller mantıklı bir seçimdir. Düşük yakıt tüketimi, yoğun trafik içindeyken egzoz emisyonunu ciddi oranlarda azaltması gibi özellikleriyle hibrit otomobiller, büyük şehir trafiğinde tercih edilir hale gelmiştir.

Hibrit otomobillerin dezavantajları neler?

Her ne kadar Hibrit Otomobiller, diğer içten yanmalı otomobil modellerine oranla çok az yakan otomobil modelleri olsa da dezavantajları da azımsanmayacak düzeydedir. Hibrit araç almayı düşünen insanları bir kez daha düşündürecek dezavantajlı durumları şöyle sıralayabiliriz...

  • Hibrit bir model aynı markanın aynı yılda üretilmiş benzin veya dizel modeline göre çok daha pahalıdır.
  • Yedek parça bulma konusunda sıkıntılı durumlar yaşanabilir.
  • İkinci el hibrit otomobillerde çok daha fazla sorun çıkabilir.
  • Yeni bir teknoloji olduğu için sürücü hatalarına daha açıktır.
  • Performans açısından benzinli veya dizel modellere göre dezavantajlı durumdadır.

Hibrit otomobillerin tarihi

Günümüz dünyasında hibrit otomobilleri geliştiren ve piyasada yüksek satış rakamlarına ulaşan marka Toyota’dır.1997 yılında piyasaya sürdüğü Prius modeli ile il kez seri üretime geçmiştir. Şirket, geride kalan 23 yıl içerisinde 10 milyonu aşkın hibrit araç satmayı başarmıştır. İlk olarak 1902 yılında Ferdinand Porsche tarafından geliştirilen bir otomobilde söz konusu hibrit sistem basit hali ile kullanılmıştır. Hibrit araçların ilk kullanımı bu kadar eskiye dayanmaktadır. Toyota’nın Prius modeli hibrit otomobilleri dünya piyasasına tanıtmış olsa da, ilerleyen yıllarda benzer segmentteki araçlarında da hibrit teknolojisini kullanmıştır. 2012 yılında piyasaya çıkarılan  Yaris modelinin hibrit versiyonu, Avrupa genelinde 50 binin üzerinde bir satış rakamı yakalayarak bu alanda önemli bir başarıya imza attı. Toyota’nın haricinde Honda da özellikle Civic modeli ile hibrit otomobil piyasasında önemli satış rakamlarına ulaşırken, ilerleyen yıllarda diğer büyük otomobil markalarının da bu alanda önemli atılımlarda bulunması bekleniyor.

Hibrit otomobiller nasıl çalışır?

Hibrit otomobiller, %100 elektrikli olan araçlar gibi şarj edilmeye ihtiyaç duymazlar. Elektrikli motor için gerekli olan enerji yine araç tarafından üretilir. Yoğun trafikte devreye girerek yakıt ve emisyon avantajı sağlar.Bu motorun araçta bulunması nedeniyle daha hafif bir benzinli motor kullanılır.Bu da aracın ağırlığını azaltarak performans artışı sağlar. Gürültüsüz ve performans kaybına neden olmayan vites geçişleri için de elektrikli motor devrededir.Hibrit sistem frene basıldığında kaybolması muhtemel enerji ile kendini şarj eder. Otomobil üzerinde priz vb. düzenekler bulunmaz.

Hibrit otomobil vergileri ne kadar?

Ülkemizde hibrit otomobiller için bir vergi indirimi söz konusu değildir. Ancak hibrit otomobil teknolojisini teşvik eden ülkelerin birçoğu hibrit otomobillerde önemli vergi indirimleri sağlamışlardır. Beklentiler ise Türkiye’de de ilerleyen dönemlerde hibrit otomobiller için bir vergi indirimi yapılacağı yönündedir. Hibrit otomobillerin çevreye diğer otomobillere göre daha az zarar veriyor olması, çoğu ülkede teşvik edilmesinin en önemli nedenlerinin başında gelmektedir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section