Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Frida Kahlo kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgiler


Frida Kahlo nerede dünyaya geldi?

Gerçek adı Magdalena Carmen Frida Kahlo olan sanatçı, 6 Temmuz 1907'de Meksika'nın güneyindeki Coyoacan'da, Macar Yahudi fotoğrafçı Wilhelm Kahlo ve Kızılderili fotoğrafçı Matilde Calderon Gonzales'in 3. kız çocuğu olarak dünyaya geldi. 

Frida Kahlo'nun aile yaşantısı

Ancak Frida Kahlo, sonraki yıllarda doğum gününü Meksika’nın devrim tarihi 7 Temmuz 1910 olarak değiştirecektir. Kahlo'nun Kojoakan'da ailesiyle birlikte yaşadığı eve renginden dolayı Mavi Ev deniyordu. Sanatçı da hayatının çoğunu dış duvarları kobalt mavisine boyanmış bu evde geçirir. Ressama göre, Frida'nın Kızılderili kökenli annesi nazik, zeki, zaman zaman acımasız, hesapçı ve son derece dindardı. Aksine babası sevgi dolu ve anlayışlıydı. Frieda'yı her zaman destekleyen ve destekleyen babası, hastalığı sırasında kızı için elinden geleni yaptı. 


Çocukluğunun erken yaşlarında çocuk felci geçirdi

Henüz 6 yaşındayken çocuk felci geçiren Kahlo için hastalık, ölüm yolculuğundaki ilk adımıydı. Çünkü o sırada birçok çocuk bu hastalıktan öldü. Ancak Frida direndi ve hastalığa yenildi, bir bacak diğerinden daha ince kaldı. Frida Kahlo'nun çocuk felcinin kalıntısı olan ince bacağı, ona "Frida'nın bacağı" gibi sevmediği takma adlar kazandırdı. Daha sonra dünyaca ünlü olan kız, bacaklarının inceliğinden dolayı genellikle uzun pantolon giyiyordu. Frida, bir erkek çocuğu gibi büyüdü ve okuldayken birçok erkekle arkadaş oldu. 

Tıp okurken trafik kazasında çok ağır yaralandı

Frida'nın ilk engeli bacağı oldu. Kahlo, yılmadan tıp okumaya ve Meksika'daki Ulusal Hazırlık Okuluna gitmeye karar verdi. Aslında o zamanın en iyi okullarından biri olan bu okula girerek hayatında bir ilke imza attı. 17 Eylül 1925'te Frieda'nın erkek arkadaşı Alejandro Gomez Arias ile beraber okuldan dönerken bindikleri otobüs tramvayla çarpıştı. Frida, birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kazada daha da ağır yaralandı. Doktorlar, karnında demir bir çubukla hastaneye götürüldüğünde hayatta kalma şansının çok düşük olduğunu, omurgasını yaraladığını ve birçok kırık yaşadığını söyledi.

Frida hayatta kaldı ve ikinci kez geri döndü. Trajediden tam bir ay sonra 17 Ekim 1925'te hastaneden taburcu edildi. Frieda uzun süre çektiği acıya rağmen bunu pek yansıtmıyordu. 32 kez ameliyat olan Frieda, bütün gün yatakta kalıyordu. Ve bu süreç aileyi sadece manevi olarak değil maddi olarak da zorladı. 


Frida Kahlo'nun evliliği

Bir yandan siyasetle, diğer yandan resimle uğraşıyordu. Ve sevdiği ünlü sanatçı Diego Rivera ile tanışmak istedi. Michalangelo olarak da bilinen Meksikalı bir ressamla tanışan Frida ona aşık oldu ve çift, Frida Kahlo'nun annesi de dahil olmak üzere çiftin evliliği birçok kişi için yanlış olduğu savunulsa da buna rağmen Ağustos 1929'da evlendi. 

Frida Kahlo'nun sağ bacağı kesiliyor

Sağlığının kötü olmasına rağmen 10 yıldır öğretmenlik yapan Frida, hastalığı nedeniyle evde ders veriyordu. Öğrencileri aynı zamanda Los Fredos (Frida öğrencileri) olarak da bilinirdi. 1950 yılında sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırılan Frida aylarca burada kaldı. 1953 yılında Meksika'da ülkesindeki ilk kişisel sergisini açmış, ressamın sağ bacağı aynı yıl kangren nedeniyle kesilmiştir. 

Frida Kahlo'nun vefatı

Frida Kahlo 1954'te 47 yaşında akciğer embolisi nedeniyle öldü. Hayatının son eseri Yaşasın Hayat adlı natürmort atablosu olmuştur. Cesedi yakılan Frida'nın külleri, 1955 yılında eşi Rivera tarafından devlete bağışlanan Mavi Ev'de saklanıyor. Ölmeden önce yatarak yeteri kadar zaman geçirdiğini, bu nedenle daha fazla yatmak istemediğini söylemiştir. 


Frida Kahlo'nun eserleri: 

  • Portrait Of Cristina My Sister – 1928
  • Self Portrait Time Flies – 1929 
  • Portrait Of a Woman In White – 1930 
  • Self Portrait With Necklace – 1933
  • The Suicide of Dorothy Hale – 1938
  • Me And My Parrots – 1941 
  • Self Portrait With Monkeys – 1943
  • The Bride Frightened At Seeing Life Opened – 1943
  • The Wounded Deer – 1946
  • Self Portrait With Loose Hair – 1947 
  • Diego and I – 1949 
  • Self Portrait With a Portrait of Diego On The Breast and Maria Between The Eyebrows – 1954
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section