Bilgigetir.com Arama Motoru

Ernest Hemingway'in hayatı ve eserleri


Romanları ve öyküleri ile kendine özgü bir üsluba sahip olan Ernest Hemingway, kısa öykü dalında popülerlik kazanmış ve romanlarıyla aynı başarıyı elde etmiştir. Pulitzer Ödülü'nü ve Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmış Amerikan edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Ernest Hemingway, 21 Temmuz 1899'da Chicago, Illinois'in batısında küçük bir kasaba olan Oak Park'ta doğdu ve Clarence Edmond ve Grace Hall'in beş çocuklarından biri. Babası Clarence bir doktordu ve annesi Grace bir müzik öğretmeniydi, çocukken müzik öğretmeni olan annesinden müzik öğrendi.

Ernest Hemingway Lisede yazmaya başladı, yazıları bir okul gazetesinde yayınlandı. Kariyerine I. Dünya Savaşı sırasında muhabir olarak başlayan Ernest Hemingway, göz rahatsızlığı nedeniyle orduya katıldı. Birkaç yıl sonra Amerikan Kızıl Haçı için ambulans şoförü olarak işe alındı. İki yıl gönüllü ambulans şoförü olan Hemingway, cephede yaralandı ve kahramanlık nişanı  aldı. Ayrıca İtalyan Hükumeti tarafından “Gümüş Onur Madalyası” ile de ödüllendirildi. Savaş sırasında tanık olduğu olaylar ve özel hayatına ait anılar, hayat boyu hafızasından silinmez ve yazılarına ilham verir.

Toronto Daily News, Ernst'i 1922'de savaş muhabiri olarak İstanbul'a gönderdi. Türkiye'de bir ay kalan Ernest burada özellikle İzmir'de çıkan yangından sonra yaşanan göçleri haber yapıyordu. İyileştikten sonra, 1925 yılında F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein ve Ezra Pound gibi yazarların desteğiyle ilk öykü derlemesi In  Our Time'ı (Zamanımızda) yayınladı.

Hemingway, 1926'da yayımlanan Güneş de Doğar'da ( The Sun Also Rises ) olduğu gibi, Birinci Dünya Savaşı'nın harap ettiği bir dünyada yaşayan insanların "kayıp bir ırkını" tasvir etmiştir. Bu, savaş yorgunu bir askerin anılarını içeren ilk romanıydı. Sonra 1927’de yayımladığı “Kadınsız Erkekler” ile büyük bir çıkış yakaladı. Artık “Kısa Öykünün Üstadı” olarak anılıyordu.

1929 yılında I. Dünya Savaşı sırasında İtalya'daki deneyimlerinden ilham alarak yazdığı Silahlara Veda (A  Farewell to Weapons ), Amerikan ambulans subayının savaştaki hayal kırıklığı ve savaşın ne kadar anlamsız olduğunu araştırmasıydı. 1931'de boğa güreşi tutkusuyla ilgili “Öğleden Sonra Ölüm” adlı bir kitap yayınladı. İspanya İç Savaşı sırasında bir savaş muhabiri olarak çok sevdiği ülkeye seyahat eden Hemingway, Cumhuriyetçilerin yanında yer aldı. 1938'de The Fifth Column (Beşinci Kol)adlı bir oyun da yazdı. 

1940 yılında İspanya İç Savaşı'nın esinlendirdiği "Çanlar Kimin İçin Çalıyor" (Far Whom the Bell Tolls) satış rekorları kırdı ve yazarına Pulitzer Ödülü'nü kazandırdı. Ancak jüri üyelerinden birinin itiraz etmesi üzerine ödül verilmedi. Tecrübesini ve cesaretini kullanarak, 2. Dünya Savaşı sırasında Londra'da savaş muhabirliği yaparken gizli bilgi toplama ve gerilla taktikleri gibi konulara dikkat çekti. Hemingway, 1952 yılında yazdığı “İhtiyar Adam ve Deniz” (The Old Man and the Sea) eserinden ötürü 1954 Nobel Edebiyat Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. “İhtiyar Adam ve Deniz” adlı uzun öyküsünde yaşlı balıkçı Santiago'nun direnişini anlatır. Santiago, okyanusta uzun ve yalnız mücadelesi sonrası dev bir balık avlamayı başarmış, tüm çabasına karşın bunu köpekbalıklarına kaptırmış olsa da mücadelesiyle aslında yenilgide zafer kazanmıştır.

Kendisi de büyük bir sporcu olan Hemingway, hayatı severdi ve savaş, boğa güreşi, avcılık, kayak ve seyahat hakkındaki yazılarının temelini oluşturan maceraları hayranlıkla seviyordu. Modern toplumun acımasız yollarına cesareti ve dürüstlüğü ile karşı koyan ve bu yüzleşmede umudunu ve inancını zaman zaman yitiren Hemingway, Coşkulu bir hayat yaşadı, ama ölümün gölgesi asla aklından çıkmadı.1961'de Idaho'da kendini bir av tüfeği ile vurarak intihar etti. Hemingway ardında yayımlanmamış pek çok taslak yazı bıraktı. Bunlardan bir kısmı ölümünden bir süre sonra yayımlandı.

Ernest Hemingway Eserleri:

  • Silahlara Veda (A Farewell to Arms), 1929
  • Beşinci Kol (The Fifth Column and the First Forty-nine Stories), 1938
  • Çanlar Kimin İçin Çalıyor (For Whom the Bell tolls), 1940
  • Irmaktan Öteye Ağaçların İçine (Across the River and into the Trees), 1950
  • Afrika'nın Yeşil Tepeleri (The Green Hills of Africa), 1935
  • İhtiyar Adam ve Deniz (Old Man and the Sea), 1952
  • Öykü türü (Men without Women), 1927
  • Ya Hep Ya Hiç (To Have and Have not), 1937
  • Güneş de Doğar (The Sun Also Raises), 1926
  • Paris Bir Şenliktir (A Moveable Feast), 1964
  • Öğleden Sonra Ölüm (Death in the Afternoon), 1932
  • Kadınsız Erkekler
  • Akıntı Adaları
  • Tehlikeli Yaz
  • Kilimanjaro'nun Karları
  • Beyaz Filden Tepeler

Tags

Top Post Ad

Below Post Ad