Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Elwyn Brooks White kimdir? Hayatı, aldığı ödüller ve eserleri


1 Temmuz 1899'da Mount Vernon, New York'ta ailenin 6. çocuğu olarak doğdu. Ailesi ona Elwyn Brooks White adını verdi, ama o adı beğenmedi. 1980'de New York Times'a Elwin'i hiç sevmediğini söyledi. White, Cornell Üniversitesi'ne giderken hayatı boyunca bildiği "Andy" lakabını aldı. Üniversite okul gazetesinin editörlüğünü yaptı, 1921'de mezun oldu ve kariyerine birkaç yıl gazeteci olarak devam etti. 

1927'de The New Yorker dergisine katılmadan önce United Press ve Seattle Times için çalıştı. Kariyerinin sonuna kadar bu edebi yayınla çalıştı. White ayrıca The New Yorker'da editör ve yazar olan karısı Katharine ile tanıştı ve 1929'da evlendi. Amerikalı denemeci, yazar ve edebi stilist, etkileyici düzyazı her yaştan okuyucuya hitap etti. Yazıları onun entellektüel ve kozmopolit tonunun yerleşmesine yardımcı oldu. White'ın The New Yorker için yazdığı makaleler kısa sürede büyük beğeni topladı. Kişisel ve açık bir üslupla yazdığı, hoş bir mizah anlayışını ifade eden mizah eserleri, diğer konuların yanı sıra şehir yaşamı, siyaset ve edebiyat üzerine fikirler içeriyordu. Kırsal yaşam hakkında makaleler yazdı. White ayrıca dergi için şiirler, çizgi film temaları ve kısa eskizler yazdı. 


İlk çocuk kitabı 1945'te yayınlandı. Stuart Little, New York'ta insan ailesiyle birlikte yaşayan bir farenin keyifli maceralarını anlattı. 1930'ların sonlarında, White ve ailesi zamanlarının çoğunu Maine'deki bir çiftlikte geçirdiler. White bir gün Maine'deki ahırında örümceğin bir yumurta kesesini çevirdiğini gördü. Bu durum, belki de en sevdiği eser olan Charlotte's web (1952) in konusu olan, Charlotte adlı örümcek ile domuz Wilbur arasındaki dostluğun hikayeleştirildiği esere ilham verdi. White, çocuklara yönelik çalışmalarında popüler olmaya başlasa da yetişkinler için yazmaya da devam etti. Ertesi yıl kitaplarda yeniden basılmadan önce 1948'de bir makale olarak yayınlanan Here Is New York makalesi, büyük ölçüde Big Apple deneyiminde yer alıyor. 

1959'da The Elements of Style'ı ele alan William Strunk Jr.'ın daha önceki bir çalışmasını gözden geçirdi. Bu popüler kitapta yer alan tavsiyeler, gelecekte pek çok yazar neslinin oluşmasına ve güçlenmesine yardımcı oldu. White, 1963'te Başkanlık Özgürlük Madalyası ile ödüllendirildi. Bu başarıyı, genç okuyuculara yönelik üçüncü klasiği The Trumpet of the Swan (1970) izledi. 1971'de White, Ulusal Edebiyat Madalyası ile ödüllendirildi. White hayatı boyunca birçok şiir ve deneme yazdı. Makalelerinin bir koleksiyonu 1977'de yayınlandı. Aynı yıl White'ın karısı öldü White, Alzheimer hastalığından muzdaripti. 1 Ekim 1985'te, 86 yaşında Maine, Kuzey Brooklyn'deki evinde öldü.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section