Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Elon Musk kimdir? Hayatı, girişimleri, başarıları hakkında bilgiler


Elektrikli otomobil denilince akla gelen ilk marka olan Tesla'nın sahibi, uzayın kapılarını sivil bir şirket olarak aralayan SpaceX'in kurucusu, toplu taşımada çığır açacak bir proje olan Hyperloop'u hayata geçirmeye çalışan dünyanın en sıra dışı insanı Elon Musk. Aslen Güney Afrika' lı bu ilginç ismin  doğumundan bu güne kadar olan ilginç yaşam hikayesi ve projelerinin detayını sizlerle paylaşıyoruz...

İLK ÇOCUKLUK DÖNEMİ

28 Haziran 1971 tarihinde Güney Afrika'nın başkenti Pretorya 'da dünyaya geldi. Anne ve babasının boşanmaları ile sıkıntılı bir çocukluk yaşayan Elon Musk, bu travma sonucunda içine kapanık bir çocuk haline geldi. Kendini kitap okumaya verdi ve 9 yaşında iken Britannica ansiklopedisini tümüyle okumuştu. İçine kapanık oluşu okulda akran zorbalığına neden oluyordu. Arkadaşlarıyla diyalogları çok sağlıklı değildi. Okulda bir arkadaşı tarafından merdivenlerden itilmesi sonucu bir süre bilincini tamamen kaybetmişti. 10 yaşında iken sadece 5 kB RAM'i olan Commodore VIC-20 bilgisayara sahip olması belki de hayatını değiştiren en önemli şey oldu. Küçük Elon'un bilgisayara ve teknolojiye çok fazla ilgisi vardı. Kısa sürede Basic programa dilini öğrenmeyi başardı.

ELON MUSK İLK PARASINI KAZANIYOR

Elon Musk, bilgisayar, yazılım, program ve kodlama konularında kendini geliştirdi ve henüz 12 yaşında iken Blastar isimli bir oyunu tasarlayarak 500 dolara satmayı başardı. Günümüzün en başarılı girişimcilerinden biri olan Elon Musk, böylece ilk parasını kazanmayı başarmıştı. Hem de o yıllarda para kazanmanın çok zor olduğu bilişim sektöründe.

GENÇ YAŞTA ÜLKESİNDEN AYRILMASI İLE YENİ BİR SERÜVEN BAŞLIYOR

Elon Musk, 17 yaşında iken ülkeden ayrılmayı kafasına koymuştu. Bunun çeşitli sebepleri vardı. Kendi ülkesi, kafasındaki fikirleri için artık dar ve yetersiz kalıyordu. Ülkede zorunlu askerlik uygulaması vardı ve Elon Musk askerlik yapmayı istemiyordu. Boşandıktan sonra Kanada'ya yerleşmiş olan annesinin yanına gitmeye karar verdi.

ÜNİVERSİTE HAYATI UFUKLARI AÇACAK

Elon Musk, 1992 yılında Kanada'nın Ontario kentindeki Queen's Üniversitesi'nde 2 yıllık eğitiminin ardından ABD'nin en saygın üniversitelerinden biri olan  Pensilvanya Üniversitesi bünyesinde işletme  ve fizik eğitimi almak üzere A.B.D' ye taşındı. burada ekonomi alanında lisans diploması ve fizik alanında da yan dal diploması alarak mezun oldu.

MUSK İÇİN HIZLI PARA KAZANMA DÖNEMİ

Kardeşi Kimbal Musk ile beraber Zip2 projesini hayata geçirdiler. Bu yazılım, büyük organizasyonlar için çevrimiçi içerik yayınlamak için kullanılıyordu. Bu girişimlerini 1999 yılında 307 milyon dolar nakit para ve 34 milyon dolar hisse senedi karşılığında AltaVista satın aldı. Yeni bin yıla girerken Musk, milyonerler sınıfında yer alıyordu artık. 1999 yılının Mart ayında online ödeme sistemi olan X.com 'u kurmada ortak kurucu oldu. Daha sonra kurduğu PayPal ise 2002 yılında alışveriş devi eBuy' a tam 1.5 milyar dolara satıldı. 

SERVETİ BÜYÜDÜKÇE HAYALLERİ DE BÜYÜDÜ

Pek çok kişinin hayal dahi edemeyeceği bir servete kavuşan Elon Musk, aynı oranda projelerini de büyütmeye başladı. " Uzayı devlet tekelinden çıkarma " hayali vardı ve bu hayal uğruna 100 milyon dolardan fazla parayı SpaceX şirketinin kurulması için harcadı. 6 Mayıs 2002 de kurulan bu şirket bugün astronotları uzaya taşıyan ve geri dönüp yeryüzüne iniş yapabilen roketler üretebilir aşamaya geldi. 

2004 yılında Tesla Motors' a finansal destek sağlayarak şirket ortağı oldu. 2006 yılında ilk elektrikli model olan Roaster gün yüzüne çıkmış oldu. 2008 yılında küresel boyutta yaşanan finansal kriz Elon Musk' ı  ve Tesla' yı iflasın eşiğine taşıdı. "Hayatımın en zor yılıydı " diye nitelendirdiği 2008' de kendi cebinden 40 milyon dolar ve Tesla'nın teminat olarak gösterildiği 40 milyon dolarlık bir banka kredisi ile iflastan kurtulmuş oldu. O yıl Musk, Tesla Motors'un CEO' su konumundaydı.


2009 'da ise aldığı risklerin meyvelerini toplamaya başladı. Kuzenleriyle birlikte solar paneller ürettikleri SolarCity şirketini kurdu. Buradaki amaç temiz ve sürdürülebilir enerjiye kolay ulaşabilmekti. Aynı yıl NASA ile 1.5 milyar dolarlık bir anlaşmaya imza atıldı. Bu imza ile  uzaya gidip gelerek 2015 yılında başarılı bir  iniş gerçekleştiren Falcon 9 roketinin de temelleri atılmış oluyordu. Elon Musk, bu rokete bir de Tesla otomobil yükleyerek uzay boşluğuna bırakmayı da ihmal etmedi. Bu sayede Tesla otomobiller dünya çapında bilinir ve güvenilir bir marka halini aldı. Tesla, borsaya açıldı ve 226 milyon dolar yatırım alarak en değerli otomotiv şirketi haline geldi. 

Son çalışmalarında ise  trafik sorununu çözmeyi amaçladığı Hyperloop projesi ve yapay zekaya ağırlık veren Musk, dünyanın en zengin ikinci insanı konumuna yükselmiş durumda.

Kaynak : ntv
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section