Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Einstein Genel Görelilik Kuramı'na Göre Evren Boşluk Değil !


Yukarıdaki resimde gördüğünüz şey iki farklı yıldız ya da iki farklı gök cismi gibi algılanıyor değil mi? Bu ışık kaynakları dünyamızdan yaklaşık 15 milyar ışık yılı uzakta bulunuyor. Bu kadar uzaktan bu parlaklıkta ışık görebilmemizin sebebi, ışık kaynağının "kuasar" adını verdiğimiz galaksilerin merkezine sıkışmış ışık kaynakları olmasıdır. 

Bu görüntü ilk kez 1975 yılında İngiliz gökbilimciler tarafından tespit edildiğinde bilim insanları bu ışık kaynaklarını iki ayrı gök cismi olarak düşündüler ve ikisini de ayrı isimlendirdiler. Oysa bu ışık kaynaklarının o kadar ortak yönleri vardı ki, bu özellikler ancak tek bir ışık kaynağının iki ayrı cisimmiş gibi görünüyor olmasıyla açıklanabilirdi. Evet bunlar tek bir cisimden çıkan ışınlardı. Olay, tıpkı çölde yürürken serap görülmesine benziyordu.

Bu olayın açıklamasını ilk olarak olaydan yıllar önce yapan, dünyanın en ünlü bilim insanlarından biri olan Albert Einstein idi. Sıra dışı görünümü ve sıra dışı fikirleri ile her zaman göz önünde olmuş bir insandı. 20.yy başında şimdiye kadar tüm insanlığın evreni yanlış tanıdığını, Isaac Newton'un dahi yanıldığını söyleyen bir dahi Einstein.

Şimdi konu girişinde anlatılanla Einstein 'ın ne alakası var diyebilirsiniz. Einstein'ın ortaya koyduğu Genel Görelilik Kuramı'nı iyi anlarsak ve Einstein'ın evren tanımını kavrayabilirsek, yukarıda aslında tek bir ışık kaynağından çıkan ışınların neden iki farklı kaynaktan geliyormuş gibi göründüğünü çok basit bir şekilde anlayabiliriz. Einstein'ın evren tanımını en iyi anlatan kelime "spacetime" dır. Yani "uzayzaman". 



Uzay dediğimiz şey aslında üç boyutlu bir mekandır. Eni, yüksekliği ve boyu olan, içinde gök cisimlerinin yer aldığı sonsuz büyüklükte bir hazne gibidir. Einstein'dan önceki bilim insanları zaman kavramını evren tanımıyla hiç ilişkilendirmemiştir.

Genel Görelilik Kuramı'na göre ise evren, zamandan bağımsız olarak düşünülemez. Evren, uzayla o kadar bütünleşmiş halde ki, uzay-zaman ikilisi adeta bir kumaşın dokuması gibidir. Isaac Newton'a göre tüm gök cisimleri boşlukta hareket ediyor ve birbirlerine kütle çekim kuvveti uygulayarak sistemleri dengede tutuyorlar. Einstein evreninde ise gök cisimlerinin arası uzayzaman denilen esnek bir yapı içerisinde hareket ediyorlar. Bu esnek ortam gök cisimlerinin büyüklüklerine göre az ya da çok uzayzaman dediğimiz ortamın bükülmesine sebep oluyor.



Şimdi konunun başında bahsettiğimiz çift gibi görünen ama aslında tek olan ışık kaynağına geri dönelim.Devasa Kuasar 'dan milyarlarca yıl önce yola çıkan ışık ışınları, bize ulaşıncaya kadar devasa galaksi grupları ile karşılaşıyor. Maddenin uzayzaman içindeki etkileşimi sonucunda ışık ışınları da bükülmeye uğruyor ve bize ulaştığında farklı iki kaynaktan geliyormuş gibi görünmesine neden oluyor.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section