Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Doxxing Nedir? Bundan Nasıl Kurtuluruz?

Doxxing ("doxing" olarak ta yazılabilir) genel olarak, çevrimiçi yollarla kişilerin gizliliğini ortaya çıkararak kurbanlar için rahatsız edici hata bazen daha kötü sonuçlar ortaya koymak ve toplumla paylaşmak amacıyla yapılan siber saldırı işlemlerine verilen genel bir isimdir. Bu yazımızda Doxxing'n ne olduğunu ve bundan nasıl kurtulabileceğimizi anlatmaya çalışacağız.


Doxxing Nedir?

Doxxing, kişisel gizlilik için çok büyük bir çevrimiçi tehdittir. Bu moda, 1990' ların başlarında sadece hacker gruplarının arasında dolaşmış olsa da, günümüzde internet kullanımının artmasıyla tüm insanları tehdit eder duruma gelmiştir. Doxxing, genel olarak insanların gizli kalması gereken yaşam ayrıntılarını araştırarak ortaya çıkarmayı içerir. Bu işlemde amaç, kişileri yasalar önünde zor durumda bırakmak, mağduru geniş kitleler karşısında utanç verici bir duruma düşürmek, kişiye toplumdan yoğun eleştiri ve tepkiler gelmesini sağlamak ve hatta kişiye karşı fiziksel zarar vermektir. 


Doxxing sebebiyle pek çok insanın hayatı kararmıştır. İş yerlerinde yapılan mobbingin kat be kat fazla etkisi doxxing saldırılarıyla ortaya çıkar. Toplu bir utanç kampanyasına dönüşen bir doxxing saldırısının sonucunda insanlar işlerini, yaşam düzenlerini ve hayatlarını kaybedebilirler. Büyük doxxing saldırılarına uğrayan bazı kişiler, kendilerini gizleyebilmek için tüm internet bilgileri, banka hesapları ve diğer kişisel bilgilerini silerek kimlik değiştirmek zorunda kaldılar.


Veri Simsarları Bilgilerimizi Satıyor

İnternet ortamında pek çok yerde kişisel verileriniz bulunur. İşletmeler, diğer bir çok insanla beraber sizin verilerinizi depo eder ve diğerleriyle sizinkini harmanlar. Bu bilgiler veri komisyoncularına satılır. Onlar da topladıkları bu bilgileri kullanılmak üzere başka platformda ücret karşılığında pazarlarlar. Bugün istenmeyen mesaj ve telefon aramalarının nedeni de budur. Bu bilgilerin depo edilmesi, çoğu zaman kişinin hesaplarını hacklemekten daha kolay bir iştir.


Doxxing'e Karşı Kendinizi Nasıl Korursunuz?

  • Tüm sosyal medya platformlarınızda gizlilik ayarlarınızı yapın. Özel kalması gereken bilgilerinizi arkadaşlarınızın dahi görmesine izin vermeyin. Nerede çalıştığınız, çocuklarınızın okul bilgileri ve fotoğrafları, evinizle ya da aracınızla ilgili bilgi ve fotoğrafları paylaşmayın.
  • Bir VPN bağlantısı kullanarak internet aktivitelerinizi gizleyin
  • Doxware türünden dosyalara karşı dikkatli olun. Bu tür dosyalar, kişisel bilgilerinizi çalmaya yönelik hazırlanmış programlardır. Güncel bir antivirüs yazılımı kullanın.
  • Kişisel veya banka bilgilerinizi, şifrelerinizi bir dosyaya kaydedip bilgisayarınızda saklamayın. İşiniz olmadığında bilgisayar kameranızı saydam olmayan bir bant ile kapatın.
  • Sizden kayıt olmak için mail adresi isteyen sitelere, kişisel olarak sizi deşifre etmeyecek yeni bir mail adresi ile kaydolun.
  • Sosyal medyada ya da forum sitelerinde tartışmalara ve gerginliklere girmeyin.

Kaynak

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section