Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Çocuklarda zeka gelişiminde dikkat edilmesi gereken konular

Yapılan bilimsel çalışmalar gösteriyor ki, çocukların zeka gelişiminden sadece genetik faktörler sorumlu değildir. Zeka gelişiminde ebeveynlerin tutum ve davranışları, beslenme, oyuncak seçimi gibi daha pek çok faktör etkili oluyor. Bu yazımızda, çocukların zeka gelişiminde uzmanlarca dile getirilen 10 öneriyi derledik.

1. Doğumdan önce alınması gereken önlemler 

Hamilelik öncesinde ve hamilelik sırasında annenin uygulayacağı beslenme programı bebeğin zeka gelişiminde çok önemli. Annenin yeterli ve dengeli olarak beslenmesi ve gerekli vitaminleri almış olması bebeğin beyin ve sinir sisteminin gelişmesinde önemli yer tutuyor.

2. Hamilelik sürecinin sağlıklı geçirilmesi gerekiyor

Anne adayının sağlıklı olarak beslenmesi ve hamilelik süresince egzersiz yapması bebeğin beynine giden kan akışını hızlandırır. Bu da bebeğin zeka gelişimini olumlu yönde etkiler. Ayrıca, anne adayının periyodik tıbbi kontrollerini aksatmadan yapması, oluşması muhtemel sıkıntılara erken müdahale açısından önemlidir.

3. Çocuklarda vücut sağlamlığının sağlanması önemlidir

Çocuğun içinde yaşadığı fiziki şartlar, yetersiz ve dengesiz beslenme ve sık geçirilen enfeksiyonlar vücudun sağlığını önemli derecede etkiler. Vücuttaki düzen bozuksa bu çocuktaki beyin gelişimini ve dolayısıyla zeka gelişimini olumsuz etkiler.

4. "Genetik" tek başına asla yeterli değildir

Henüz tam olarak ispatlanmamış bir teori olarak bilinen " Zeki anne-babadan zeki çocuk dünyaya gelir" ilkesi hiç bir zaman tek başına yeterli değildir. Zeka gizli bir hazinedir ve onu ortaya çıkarmak gerekir. Bunun yolu da çocuğun zeka gelişimini sağlıklı olarak sürdürebileceği fiziksel ve ruhsal ortamı oluşturmaktan geçer. 

5. Çocuğu doğal beslemeye özen gösterin

Hazır gıdalarda bulunan yağlar ve katkı maddeleri bu gıdaları doğallıktan uzaklaştırır. Çocuğun beyin gelişiminde ihtiyacı olan besin moleküllerini ancak doğal besinlerden alabileceğini unutmayın. Bu anlamda doğal beslenmeye özen göstermek kaçınılmaz bir durum.

6. Bebeklerin mama seçiminde seçici davranın

Bebeklerin beyin gelişimleri için almaları zorunlu olan yağ asitleri, nükleotit, vitamin ve protein gibi katkılar mamalar içinde hazır olarak bulunmaktadır. Doktora danışarak bu tür mamaların uygun dönemlerde kullanılması gerekmektedir.

7. Çocuğunuzun oyuncağını siz değil kendisi seçsin

Aileler, çocuklarının zekasını geliştirmek için oyuncaklar ve oyunlar bulmaya özellikle meraklıdır. Ancak bebek kendini tanır tanımaz önce etrafındaki nesnelerle ilgilenmeye başlar. Oysa çocuklar bize göre cazip görünen  renkli oyuncaklarla gerçekten ilgilenmezler.

8. Çocuğunuzu teknolojik gereçlerden uzak tutun

Çocukların, zekayı artırmak yerine karartan durumlardan uzak durması gerekir. Zeka atrofisinin başlıca nedenleri arasında yüksek zeka ürünleri olan teknoloji cihazları yer alır. Örnekler arasında tabletler, telefonlar, televizyonlar ve bilgisayar oyunları sayılabilir. 

9. Çocuğunuza sevgi göstermeyi ihmal etmeyin

Sevgi, bir çocuğun potansiyel zekasını keşfetmek ve geliştirmek için çok önemlidir. Bebeğin ilk doğumda anne babasından aldığı sevgi ve doğduktan sonra yakın çevrenin verdiği sevgi, çocuğun bir sevgi duygusu geliştirmesine de olanak sağlar. Olumlu gelişimin göstergesi olan bu durum, zekayı doğrudan geliştiren parametrelerden biridir. 

10. Diğer İnsanların çocuk üzerindeki gözlemlerine önem verin

Bir çocuğun tutkusunu ve yeteneğini desteklemek de entelektüel gelişim için önemli bir konudur. Bir çocuk gerçekten yetenekli ya da akıllı olabilir. Özellikle üçüncü şahısların gözlemleri elbette çocuğun  yeteneklerinin keşfi için dikkate alınmalıdır.  
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section