Bilgigetir.com Arama Motoru

Grafen Nedir, Grafen Nerelerde Kullanılır?


Periyodik tablodaki en ilginç elementlerden biri olan karbonun gündelik hayatımızda girmediği bir alan yok gibi. Yediğimiz gıda maddelerinin içinde de var arabaya koyduğumuz yakıtın içinde de. Elmasın, kömürün, plastiğin, soluduğumuz havanın ve daha sayamayacak kadar çok şeyin içinde bu mucize elementle karşılaşırız. Şimdi karbon elementinden oluşmuş başka bir mucizeyi sizler için tanıtmaya çalışacağız. Bu malzemenin adı : Grafen !

🔴 Grafen Nedir?

Teknolojide devrim sayılabilecek bir gelişme olan grafenin keşfi 2010 yılında onu keşfeden iki Rus bilim insanı  olan Andre Geim ve Konstantin Novoselov ' a Nobel Fizik Ödülü 'nü kazandırdı. Grafenin kimyasal yapısı kısaca, karbon atomlarının iki boyutlu bal peteği şeklinde dizilişiyle oluşmuş bir yapıdır şeklinde özetlenebilir. Grafenin iki boyutlu bir şekilde oluşması ona esneklik ve sağlamlık özellikleri katar. İki boyutlu yapıda olması, çok küçük ve ince formlara getirilmesini kolaylaştırır.

🔴 Grafenin Özellikleri

Grafen insanoğlunun şu an için hayal edebileceği ve uygulamaya koyabileceği en ince malzeme türüdür. Bunun nedeni, karbon atomlarının düşeyde tek sıra olacak şekilde yatay bir malzeme oluşturmasıdır. Yani bu malzemenin kalınlığı sadece bir Karbon atomunun kalınlığı kadar olacaktır. 1 gramlık grafen malzeme ile tüm bir olimpiyat stadını kaplamanız mümkündür. Grafen en güçlü, en esnek ve en sert malzemedir aynı zamanda. Atomik dizilişiyle çelikten 300 kat sağlam yapısı vardır. Atomları arasındaki kimyasal bağ özellikleri ve atomik uzaklıklar onu neredeyse sıvı formuna yakın bir esnekliğe kavuşturur. Saydam ve elektriği iletebilir özelliklerde olması da cabası.

🔴 Grafenin Kullanım Alanları

Dünyadaki 200 'ü aşkın firmada grafen kullanımıyla yeni teknolojiler üretme konusunda bilimsel çalışmalar yapılıyor. Bu güne kadar bilim insanları tarafından grafen ile ilgili binlerce makale yazılmış durumda. Bu mucize yapının pratikte kolay kullanımının sağlandıktan sonra hangi alanlarda nasıl faydalanacağımızla ilgili bir kaç başlığı sizlerle paylaşalım.

  • Daha küçük bataryalar yapılması ve bataryaların ultra yüksek hızlarda şarj edilmesi.
  • Bilgi depolama araçlarının küçülmesi kapasitelerinin ve hızlarının artırılması.
  • Radyoaktif kirlenmelerin hızlı şekilde temizlenmesi.
  • Daha hafif ama daha dayanıklı spor aletlerinin üretimi.
  • Elektronik kağıtlar ve dokunmatik esnek ekranların üretimi.
  • Su ve ısı yalıtımlı süper ince ve süper dayanıklı kıyafet üretimi (çelik yelek kullanımı sona erecek)
  • Daha hafif fakat daha dayanıklı otomobil ve uçak gövdeleri üretimi.
  • Deniz suyundan içme suyu üretimi.
  • Beynimizdeki nöronlarla entegre çalışacak bilgisayarların üretimi. Bu konuda yazılmış makalemizi okumak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Tags

Top Post Ad

Below Post Ad