Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Bergamasco Çoban Köpeğinin Irk Özellikleri


Bergamaschi (İtalyanca) Çoban Köpekleri, yüzyıllardır Milano yakınlarındaki Alp kasabası Bergamasco ile konumlandırılmıştır. Bu Bergamasco türleri, eski Roma öncesi deniz tüccarları olan Fenikeliler tarafından uzak geçmişte Akdeniz bölgesinde ticareti yapılan Ortadoğu'nun birkaç cinsine aittir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra sayıları azalmaya başlayan Bergamasco Çoban Köpeklerinin nesli tehlikeye girmiştir. 

Fransız biyologlar, Bryardlı Bergamasco'nun eski bir Galiçya çobanı olduğunu söylerken İtalyanlar, Bergamasco'nun çok önemli olduğunu ve Avrupalı sürü köpeklerinin cinsinin ve diğer cinslerinin genetik gelişimine katkıda bulunduğunu iddia ediyor.


Bergamasco, 14. yüzyıl ve öncesinde genellikle dağlık  bölgelerde çoban köpeği ırkı olarak yaşamıştır. Ancak bu köpeklerin, günümüzde çok fazla çobanlık faaliyeti olmadığı için evcil köpek olarak tercih edilmektedir. Sürüye liderlik etme yeteneği çok gelişmiş bir köpek ırkı olmakla birlikte, güçlü , insanlarla uyumlu, güvenilir ve iş bilincine sahip yapıları nedeniyle arama kurtarma veya koruma hizmetlerinde tercih edilen ırklar arasında yer aldıkları bilinmektedir. Zeki ve cesur olduğu için zor koşullarda yaşayabilir, sabırlı ve sadık bir doğası vardır.


Bergamasco çoban köpeği, ağır kemikleri, iri kafası, hafifçe kıvrılan kalın kuyruğu olan kaslı bir sürü köpeğidir. Karakteristik üç çeşitten oluşan eşsiz kürke sahip ilginç ama sevimli görünümlü bir hayvandır. Vücudunun üst katmanını kaplayan tüyler, köpeğin vücudunu ve bacaklarını örten ve köpeği hava şartlarından ve avcılardan koruyan bir koruyucu  gibidir. Kafa derisindeki saçlar genellikle uzun ve dikkat çekicidir.

Evcil ve çocuklarla güzel iletişimler kurabilen yetenekli, koruyucu ve bir o kadar da sevimli olan Bergamasco Köpekleri, 31-40 kg arasında olabiliyorlar. Bu bakımdan kilo almaya obeziteye meyillidirler. Beslenmelerinde kaliteli kuru mamalar tercih edilmelidir. Ortalama ömürleri 12-16 yıl arasındadır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section