Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Balon Balığı Zehirli midir, Türkiye'de Balon Balığı Var mı?


Balon balığı nerelerde yaşar?

Kurbağa balığı ya da halk arasında balon balığı olarak bilinen, ılıman denizlerde yaşayan bir balık türüdür. Balon balığının ana vatanı Güneydoğu Asya denizleridir. Balon balığı, 1869 yılında açılan Süveyş Kanalı'ndan Akdeniz'e ve Ege Denizi'ne göç etmiş deniz canlılarından biridir. Daha çok Avusturalya, Japonya, Hint Okyanusu, Doğu Afrika, Kızıldeniz gibi coğrafyalarda yaygın olarak görülür. Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi'nde taşlı ve yosunlu alanlarda da görülmektedir.

Balon balığı nasıl beslenir?

Balon balıkları genellikle su diplerinde yatarak gövdelerinin üzerinde bulunan gözleri ile yakınındaki küçük deniz canlılarını ve küçük balıkları avlarlar. Balon balıkları baharın gelmesiyle beraber özellikle Nisan ve Mayıs aylarında yaşadıkları derin su bölgelerinden ayrılarak sahil bölgelerine yaklaşırlar. 

Balon balığı kendini nasıl savunur?

Balon balığı, kendini tehdit altında hissetmediği zamanlarda normal bir balık görünümündedir. Tehdit altında hissederse hemen kendini su ile şişirir daha iri ve tehlikeli görünüm kazanır. Bu esnada balığın vücudundaki sert ve dikenimsi yapılar ortaya çıkar. 

Bu yapı, oldukça sert olduğu için düşmanlarından korunmada bir set görevi görür. Öyle ki; bir düşman canlı tarafından yutulsa bile bu dikenli yapı sayesinde düşmanının boğazından geçmez. Avcı hayvan onu bırakmak zorunda kalır. 

Balon balığı nasıl çoğalır?

Üreme mevsimleri Temmuz - Eylül ayları arasıdır. Bu dönemde dişi bir balon balığı yaklaşık 20 bin yumurta bırakır. Balon balıkları işgalci bir balıktır. Bazı türleri yerli balık türlerinin nesillerini tehdit eder. Oltaları kopardıkları ve ağlara zarar verdikleri için balıkçıların kabuslarından biridir.

Balon balığının boyutları ve zehri

Balon balıklarının boylarının 110 cm ve ağırlıklarının 7 kg değerlerine ulaşabildiği görülmüştür. Balon balıklarının sırtı koyu renkli, karın bölgeleri ise beyaz renktedir. Vücudunun yan taraflarında iki adet gümüş renkte şerit vardır. Balon balıklarında "tetrodotoksin (TTX)" olarak bilinen son derece zehirli bir madde vardır. Panzehiri olmayan güçlü bir nörotoksindir. Vücuduna giren insanlarda kas kasılmalarına ve felce neden olabilmektedir. Balon balığı zehirli ve tehlikeli bir balık türüdür. 

Balon balığı insana zarar verir mi?

Balon balığı ile denizde karşılaştığınızda veya yanlışlıkla üzerine bastığınızda size zarar vermez. Ancak, eti yenildiğinde insanlar için tehlikelidir. Eti ne kadar zehirli olursa olsun bazı ülkelerde tüketilmektedir. Bu ülkelerde bu balıktan yapılan yemeklerin hazırlanışı belirli yasalar ile belirlenmiştir. Bu yemeği yapacak ustaların özel izin belgesi alması gerekir. Yanlış bir işlem, yemeği yiyen insanı öldürür.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section