Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Araçlarda hız sabitleme sistemi (Cruise Control) ne işe yarar?

Yapacağınız uzun yol seyahatlerinde güvenlik, konfor ve ekonomik yakıt tüketimi gibi konularda size yardımcı olabilecek bir sistemi araştırdık. Hız sabitleme nasıl çalışır? Araçlarda yakıt ekonomisi sağlar mı? Bu konularla ilgili bilgileri yazımızın detayında bulabileceksiniz.

Özel araçlarıyla sık uzun yolculuklara çıkan sürücüleri özellikle otobanlarda en çok zorlayan konulardan biri de aracını şeritte tutmak ve hızını sabit bir şekilde sürdürebilmek. Bunu yapmak içinde gaz pedalına sabit bir şekilde basmak zorunda kalırız. Bu rutinden kurtulmak için devreye giren sistemin adı : Hız Sabitleme Sistemi (Cruise Control). 

Sistem bir kez ayarlandığında sürücü fren ya da gaz pedalına basıncaya kadar aracı sabit bir hızda tutarak büyük bir sürüş konforu sağlar. Sürücü pedala dokunduğunda devreden çıkan sistem, ayak pedaldan çekildiği anda kendi ayarına geri döner. Aracın otomatik veya manuel şanzımana sahip olması bu durumu değiştirmez. Cruise Control Sistemi her tür araca uygulanabilir.

Hız sabitleme sistemi nasıl çalışır?

Sistemin ana amacı frenler kullanılmadan motora giden yakıt akışını ayarlayarak hızı sabit tutmaya çalışmaktır. Bu sistem dört temel elemandan oluşmaktadır. Bunlar :

  • Servo Ünitesi
  • Hız Sabitleme Elemanları
  • Elektrik Kontrol Paneli
  • Kumanda Düğmeleri
Orijinalinde bu sistem bulunmayan her türlü araca sonradan montajı yapılabilir. Direksiyon simidinin yanına entegre edilen kontrol panelindeki ON tuşu ile sistemi aktif hale getirebilirsiniz. + ve - tuşlarını kullanarak aracın hızını arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. Reset tuşu ile aracın hızını eski değerine döndürebilirsiniz.

Hız sabitleme sistemi yakıt tasarrufu sağlar mı?

Hız sabitleme Sistemi ana yollarda ve otobanlarda araç yavaşlamasını fren kullanmak yerine motora giden yakıtı azaltarak sağladığı için araçlarda % 25 e varan bir yakıt tasarrufu sağlar. Araç farlarına ilave edilen sensörler vasıtasıyla önde giden aracın hızına göre ayarlamayı da verimli bir şekilde gerçekleştirir. Bu da yakıt tasarrufu anlamına gelmektedir. Sisteme takılacak böyle bir ek uygulama, aracın güvenlik seviyesini de yükseltir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section