Bilgigetir.com Arama Motoru

Araç muayenesinde nelere bakılıyor?

Ruhsat ve araç bilgileri kontrolü 

İlk olarak aracın tanımlanması amacıyla aracın elektronik ortamda kayıtlı tescil bilgileri ile aracın fiziki durumunun uyuşup uyuşmadığına bakılır. Koltuk sayısı, yakıt cinsi, şasi no gibi ruhsat üzerinde yazılı bilgilerle karşılaştırma ve doğrulama yapılır.


Kaput altındaki kontroller 

Motor kaputunun kilit mekanizması kontrol edildikten sonra kaputun altına bakılır. Ana fren merkez silindiri, fren kuvvetlendiricisi, fren hidroliği seviyesi kontrol edilir. Motor bölmesi içinde yer alan hortumlar, akü ve akü bağlantıları, elektrik tesisatı, sızdırmazlık, yalıtım, sıvıların seviyeleri, yağ ve yakıt kaçakları, amortisör bağlantı kuleleri kontrol edilir.

Lastiklerin kontrolü 

Araç güvenliği açısından lastiklerin diş derinliği binek araçlarda en az 1.6 mm olmalıdır. Kullanılan lastiğin aracın hızına, taşıdığı yük ve kapasite miktarına, hasar ve aşınma miktarına uygun olup olmadığı fiziki olarak kontrol edilir.


Güvenlik ve ilkyardım ekipman kontrolü 

Acil durumlarda ihtiyaç duyacağımız ilkyardım çantası, üçgen reflektörler, ve yangın tüpünün araçta mevcut olup olmadığına bakılır, stepne kontrol edilir.

Cam ve kapı kontrolleri

Tip etiketinde yer alan bilgilerin araçla uygunluğu, araç camlarının sağlam ve onaylı olup olmadıkları ve  kapı kilit sistemlerinin sağlamlık durumlarına bakılır. Araç görüş alanı ile ilgili kontroller yapılır. Camlar, silecekler, silecek suyu gibi dış kontrollerde eksik olmamalıdır.

Fren ve aks kontrolleri

Fren test sistemi kullanılarak ön aks frenleri, sol ve sağ tekerleklerin fren kuvvet değerleri kontrol edilir. Servis freni için iki tekerlek arasındaki fren kuvveti farkı en fazla % 30 olmalıdır. Aynı anda ön aks fren değerleri de kontrol edilir. Fren verimi de en az %50 olmalıdır. El freni kontrolü de yapılır. Ayrıca, fren disklerinde eğiklik ve salgı olup olmadığına bakılır.

Araç içi kontrolleri

Şoför koltuğunun sabitliği ve emniyet kemerlerinin durumuna bakılır. kalorifer, korna, yan aynalar ve dikiz aynaları kontrol edilir. Aydınlatma sistemlerinin ve göstergelerin çalışır durumda olup olmadığına bakılır. aracın kilometre göstergesi kontrol edilerek kilometre bilgisi kayıt altına alınır.


Rapor yazma öncesi son kontroller 

  • Direksiyon kilidi
  • Debriyaj ve Fren pedallarının lastik durumları
  • Aracın alt kısmında sıvı, yağ ve yakıt kaçakları
  • Egzoz sistemi ve katalitik konvertör bağlantıları kontrolü
  • Ön ve arka aks süspansiyon sistemi
  • Fren sisteminde kablolar, hortumlar ve rekorların kontrolü
  • Paslanma, sızıntı ve hasar kontrolü
  • Karoseri ve taşıyıcı parçaların kontrolü
  • Akslar, kriko ile kaldırılarak tekerlek rulman boşlukları, rot başı, rotil bağlantıları, süspansiyon, fren hortumları gibi kontroller
  • Lastiklerin ve jantların sağlamlığı ve hasar durumu kontrolü
  • Süspansiyon sisteminin parçaları olan amortisör ve yayların kontrolü
  • Fren sisteminde hortumlar, pabuçlar ve disklerin kontrolü
  • Far sisteminde ölçümlerin yapılması
Bu işlemlerden sonra aracınızın durumunu gösteren bir rapor düzenlenir. Aracınız hafif kusurlu ya da kusursuzsa muayeneden geçmiş demektir. Ağır kusurlu ya da emniyetsiz olarak rapor edilmişse ilgili problemler giderilerek en geç 1 ay içerisinde aynı istasyona ya da aynı ildeki başka bir sabit istasyona gidilerek ücretsiz muayene yapılabilir.
Tags

Top Post Ad

Below Post Ad